Műhiba miatt halt meg mandulaműtétben a kisfiú

2005.04.21. 7:45

Mandulaműtét után szerdán meghalt egy négyéves kisfiú. Az eddigi vizsgálatok szerint bizonyított az orvosi mulasztás. A kecskeméti kórház vállalja a felelősséget. A tragédia kapcsán fegyelmi vizsgálat indult, amelynek lezárulásáig a műtétet végző fül-orr-gégészt és az altatóorvost a munkavégzés alól felfüggesztették.

"A gyermek életét sajnálatosan nem tudjuk visszaadni, de a kórház semmilyen felelősség alól nem akar kibújni, és semmilyen részletet nem akarunk eltitkolni" - mondta Zombor Gábor, a műtétet végző Bács-Kiskun megyei kórház főigazgatója. A tragédia kapcsán fegyelmi vizsgálat indult, amelynek lezárulásáig a műtétet végző fül-orr-gégészt és az altatóorvost a munkavégzés alól felfüggesztették, ugyanakkor ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a főigazgató a rendőrségen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt.

 

A kunszentmiklósi négyéves kisfiút garat- és orrmandulaműtétre vették fel a kecskeméti kórházba. A műtétet a múlt hét szerdáján végezték el, a beavatkozás után azonban a kisfiú nem ébredt fel az altatásból. A műtőnél egy emelettel feljebb lévő gyermek-intenzív osztályról azonnal segítséget kértek. A gyermek keringése meg is indult, de tudata nem tért vissza, lélegeztetésre szorult, emiatt felszállították Budapestre, a tartós lélegeztetéshez megfelelő berendezéssel rendelkező Bethesda kórházba, ahol kis idő múlva megállapították az agyhalált.

 

A főigazgató ismertetése szerint a tragikus kimenetelű műtétet követően az azonnal elrendelt szakmai vizsgálat során kiderült, hogy a légutakba a gyermek orrmandulájának egy szövetdarabja került be, ami "rendkívül rosszindulatú elzáródást", légzési elégtelenséget okozva hipoksziás állapot kialakulásához és végül az agyhalálhoz vezetett.

 

A gyermek szerdán halt meg, miután szülei hosszas vívódás után hozzájárultak a gép lekapcsolásához és hogy legalább másokban tovább élhessen, felajánlották a gyerek szerveit beteg gyerekek megmentésére.

 

A múlt héten egy másik tragikus kimenetelű orvosi műhiba is történt Kecskeméten, a megyei kórházban. "Egy súlyosan beteg, 28 éves nő halt meg, akinek a boncolása után olyan információkhoz jutottunk, amelyek szerint felmerült a műtét során elkövetett orvosi mulasztás alapos gyanúja" - mondta a főigazgató. Ennek a műhibának a konkrétumairól Zombor Gábor nem volt hajlandó beszélni, azt viszont közölte, hogy ez esetben is fegyelmi vizsgálatot indított, továbbá megtette a rendőrségi feljelentést is. "Az illető operáló orvos tegnaptól - azaz szerdától - már nem dolgozik a kecskeméti kórházban, lemondott" - tette hozzá a főigazgató.

 

A főigazgató kijelentette: "A kórház vezetése eltökélt abban, hogy ilyen ügyek nem maradhatnak titokban és következmények nélkül sem. Ebben a nagy bajban mindent megpróbálunk megtenni, hogy visszaszerezzük a betegek bizalmát, ami eddig megvolt. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ebben a kórházban értelmetlen halált orvosi műhiba ne okozhasson." Zombor újra elmondta, hogy a felelősséget vállalják, a sajtótájékoztatón kijelentette: "A magam és a kórház valamennyi dolgozója nevében ezúttal is szeretném kinyilvánítani a szülők, hozzátartozók felé mély részvétünket." Hozzátette: "Mi a gyógyításra esküdtünk, egy ilyen értelmetlen halált mi is tragédiaként élünk meg."

 

Kecskeméten, a Bács-Kiskun megyei önkormányzat kórházában több mint negyven év óta nem fordult elő orvosi műhiba.

 

Rácz Jenő egészségügyi miniszter szerint ez az eset is felhívja a figyelmet arra, hogy nincsenek kis beavatkozások, nincs olyan műtét, ahol ne lenne szövődmény. Elmondta, hogy miniszterként nem indít külön vizsgálatot a konkrét üggyel kapcsolatban, a kórház főigazgatója megküldi számára a vizsgálatról készült átfogó jelentést.