Négypárti egyeztetést akar az SZDSZ az államfőről

2005.04.22. 14:38

Négypárti egyeztetést kezdeményez az SZDSZ a köztársaságielnök-jelöltről. A párt azért akar egyeztetni, mert minél szélesebb konszenzust akar, ugyanakkor nem akarja hátba támadni koalíciós partnerét, az MSZP-t. Az MDF ugyanis azt javasolta, hogy a három rendszerváltó párt, a Fidesz, az SZDSZ és az MDF közösen jelöljön köztársasági elnököt.

"Az SZDSZ azt fogja kezdeményezni, hogy négy párt üljön le, természetesen az MSZP-t is bevonva ebbe az egyeztetésbe, és próbáljon meg újra megegyezni, hogy ki legyen a köztársasági elnök" - mondta szegedi sajtótájékoztatóján Sándor Klára, az SZDSZ ügyvivője arra reagálva, hogy az MDF azt javasolta, a három rendszerváltó párt, a Fidesz, az SZDSZ és az MDF közösen jelöljön köztársasági elnököt.

 

Közölte: pártja továbbra is fontosnak tartja, hogy minél szélesebb konszenzus alakuljon ki a köztársasági elnök személyét illetően, de nem akarja hátba támadni koalíciós partnerét, ezért kezdeményezi a szocialista párt bevonását az egyeztetésekbe. "Azt semmiképpen nem fogjuk hagyni, hogy az SZDSZ-t arra használják föl, hogy a koalíciós partnerrel szembeforduljon" - mondta.

 

A liberális párt azért tartja igazságtalannak Dávid Ibolya kezdeményezését a rendszerváltó pártok egyeztetéséről, mert eleve kizárja az MSZP-t a tárgyalásokból - mondta a politikus. A szocialista párt fiatalabb nemzedékének semmilyen köze nincs a pártállamhoz, és az idősebb nemzedékben is kevesen vannak azok, akik olyan módon kötődnének a pártállamhoz, hogy az kifogásolható lenne - mondta Sándor Klára.

 

A politikus szerint nem az MSZP, hanem az emberek öröksége a pártállami múlt, ilyen értelemben a szocialistákat sem lehet kizárni az egyeztetésekből. Az ügyvivő nem tartja kizártnak, hogy ha négypárti konszenzussal lehetne elnököt jelölni, a szocialista párt összehív egy újabb kongresszust. Az eddig felmerült jelöltek közül a kisebbik kormánypárt Gombár Csaba, Glatz Ferenc és Bárándy Péter jelölését tartja továbbra is támogathatónak - mondta a politikus.

KAPCSOLÓDÓ CIKK