Jelenleg 14 500 ember zacskós és palackozott vizet iszik a Mátrában, ahol a hét eleji áradások mostak szennyező anyagot a vízvezetékekbe, ezért a csapvizet csak fördésre és mosásra használhatják a helyiek. Ha vizsgálatok mident rendben találnak, akkor kedden már ihatnak a csapból is az emberek.

Ha megfelelő lesz az eredménye az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vizsgálatának, akkor elképzelhető, hogy keddtől iható a vezetékes víz  Mátrakeresztesen és a környező 15 településen - közölte a katasztrófavédelem vasárnap. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője elmondta: Mátrakeresztesen a helyzet folyamatosan javul, tisztítják az utakat, patakmedret, szennyvíz-csatornát és átereszeket, javítják a vízvezeték-rendszert a hét eleji özönvízszerű esőzés után.

A vezetékes vizet az ÁNTSZ megelőző intézkedése miatt csak mosásra és mosakodásra lehet használni, fogyasztása nem ajánlott. Tizenhat településen lajtos kocsikkal, zacskós vízzel oldják meg az ivóvíz-ellátást - tette hozzá. Vasárnap estig átöblítik az ivóvízvezeték-rendszert, az ÁNTSZ pedig folyamatosan méri a víz minőségét.

A szóvivő tagadta azt a hírt, hogy csak három liter vizet adnak fejenként azoknak, akik zacskós vizet kénytelenek fogyasztani. A norma, amelyet minimálisan biztosítani kell ilyen esetben, valóban három liter, de a lakosok ettől függetlenül annyit kapnak, amennyit igényelnek - mondta. Hozzátette: tizenhat településen összesen 14 500 ember iszik jelenleg vezetékes víz helyett palackozott vagy zacskózott vizet.

A szóvivő beszámolt arról, hogy már minden házat felmértek Mátrakeresztesen az önkormányzat és a katasztrófavédelem munkatársai, akik kedd reggelig összesítik a teljes kárértéket. A patak mellett álló 26-30 lakóépületen látszik valamilyen sérülés.