Leváltja Gyurcsány az agrárminisztert

2005.04.25. 10:57

A pénzügyminiszter után az agrárminisztertől is megválik Gyurcsány Ferenc kormányfő. Gyurcsány hétfőn jelentette be, hogy Németh Imre mostani mezőgazdasági minisztert Gráf József követné a poszton. A kormányfő azzal magyarázta a cserét, hogy bár Németh az elmúlt 15 év legjobb agrárpolitikusa volt, a ciklusból hátralévő időben nem agrárpolitikusra, hanem agrármenedzserre van szükség. Gyurcsány szerint a tárcánál személycserékre lesz szükség.

Újabb lépést tett a nemrég meghirdetett száz lépés program részeként Gyurcsány Ferenc miniszterelnök: hétfőn az MSZP frakcióülésén bejelentette, hogy a pénzügyminiszter után a mezőgazdasági minisztert is leváltja. Németh Imre helyett Gráf Józsefet akarja kinevezni a kormányfő.

Az új minisztert bemutató sajtótájékoztatón Gyurcsány azt mondta: Németh Imre az elmúlt 15 év legnagyszerűbb agrárpolitikusa volt, aki sikerrel illesztette be a magyar agrárpolitikát az EU-éba. "A ciklusból hátralévő időben azonban nem agrárpolitikusra, hanem agrármenedzserre van szükség" - indokolta a kormányfő döntését. Hozzátette: Gráf feladata elsősorban, hogy pontosan, megbízhatóan végrehajtsa a támogatások kifizetését, és tartsa a kapcsolatot a termelők és a feldolgozók között. Hozzátette: ha kell, "márpedig kell", akkor ehhez az új miniszter változtasson vezetési szinteken, vezetőkön, szervezeteken, irányítási technikákon. Az újonnan kinevezett miniszter csupán annyit közölt, hogy néhány nap múlva tud konkrétumokkal előállni. Kérdésre válaszolva közölte azt is, hogy minden gazdasági érdekeltségét megszünteti a jogszabályoknak megfelelően. Gráf  a Bólyi Mezőgazdasági Rt., a Dél-dunántúli Gabona Rt. és az IKR Bábolna igazgatósági tagja. Gráf hozzátette: a bólyi gazdaságban a cége által szerzett 10 százalékos tulajdon a 3 éves moratórium ideje alatt nem értékesíthető, azonban a következő napokban átruházza tulajdonrészét.

Az 59 éves Gráf József - akivel elmondása szerint 3-4 napja kezdett Gyurcsány tárgyalni a cseréről - Körmenden végezte el a mezőgazdasági főiskolát, majd gépész üzemmérnökként dolgozott. Tagja volt 1970-től az MSZMP-nek, majd 1989-től az MSZP-nek. Jelenleg is az MSZP-frakció tagja; 2002-ben területi listán jutott a parlamentbe. Az Országgyűlés mezőgazdasági és számvevőszéki bizottságának is tagja.

 

Németh vegyes érzelmekkel vette tudomásul a döntést

 

Fotó: MTI
Németh Imre

Németh Imre az [origo]-nak azt mondta: vasárnap délután értesült menesztéséről és május 1-jei hatállyal távozik a posztról. Közölte: reméli, hogy utóda több támogatást kap az MSZP munkacsoportjától, és hozzátette, hogy ő több frontos harcot vívott. Megjegyezte: egyelőre nem tudja, mit fog a jövőben csinálni, az biztos, hogy folytatja a képviselői munkát.

 

Az MTI-nek a leváltott miniszter azt mondta: "felmentésemet tudomásul vettem, de vegyes érzelmekkel". "Egyrészt sajnáltam, hogy azt a munkát, amit elkezdtem, nem tudtam befejezni - ennek nehezén, az uniós átálláson már túl vagyunk, ám piaci értelemben ez a folyamat még 5-6 évig eltarthat. Másrészt viszont megkönnyebbülés számomra, hogy három év komoly megterhelése véget ért, ami a kormányzati tevékenységből adódott" - tette hozzá. "Ez utóbbi a családom számára különösen öröm, akiket félreállítottam, hogy ezt a szolgálatot elláthassam" - mondta Németh Imre.

 

A miniszter köszönetet mondott azoknak, akik segítették a munkáját nem csak a minisztériumban, hanem többen a termelők közül is. "Akik pedig a féket nyomták - közölte a felmentett miniszter - valószínűleg rájönnek, hogy a magyar mezőgazdaság csak egységesen lehet sikeres, csak egységesen fejlődhet". Hozzátette: "a munkám során nem tettem különbséget, hogy ki, kire szavazott", mindenki egyformán kapott támogatást. Jelezte azt is, hogy belülről, a "mókuskerékből", másként látszanak a dolgok, de a kritikát is mindig elfogadta munkájával kapcsolatban. Munkáját pedig mindenkinek jogában áll megítélnie.

 

Németh arra a kérdésre, mennyire tartja sikeresnek miniszterségének három évét, közölte: a tények önmagukért beszélnek. Az ország legalább három év lemaradással kezdte meg az európai uniós felkészülést, és ahogy a tények mutatják, határidőre megvalósították a kifizetéseket, a területalapú támogatások elbírálását úgy, hogy egy működőképes intézményrendszer van mögötte. Hozzátette: az európai uniós szakértők az elmúlt időszakban azt mondták, hogy "ez egy kisebb fajta magyar csoda, hogy itt egy év alatt működőképes rendszer jött létre".

 

A távozó miniszter az agrárdemonstráció kapcsán azt mondta: két dolog között, a gyors és a pontos kifizetés között kellett választani. Megjegyezte: ő a pontosságra helyezte a hangsúlyt, mert nagyon rosszul esett volna neki, hogy miután a gazdálkodóknak kifizetnek sok-sok milliárdot, azt követően az EU a hibák miatt nem fizeti ki azt Magyarországnak. Németh Imre közölte: nem lehet többről beszélni, mint másfél két hónapos késésről.

Arra a kérdésre, hogy a következő hónapokban az új miniszternek kell-e demonstrációval számolnia, a politikus elmondta: "a politikai szándékok kifürkészhetetlenek". Az EU-s átállás során lesznek még termelői körök, amelyek komoly megpróbáltatás elé kerülnek, de segíteni kell, hogy meg tudják tartani megélhetésüket - mondta.

Németh Imrét még Medgyesy Péter nevezte ki 2002-ben. Esetleges menesztése már többször is felmerült a sajtóban.  A 2003-as európai uniós országjelentés például 4 területen talált elmaradásokat, valamennyi kérdés a mezőgazdaság területével volt kapcsolatos. Az akkori kormányszóvivő azzal cáfolta a miniszter menesztésének hírét, hogy a tárcának meg kell küzdenie az Orbán-Torgyán kormány örökségével.

A tavaly nyári kormányváltáskor ismét felmerült, hogy Németh Imrét is menesztheti az új miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc. Több lapban már konkrét nevek is elhangzottak az utódra vonatkozóan. Az akkori hírek szerint a legfőbb kifogás az volt, hogy a miniszternek nem sikerült úrrá lennie a tárcánál lévő gondokon, a földművelés összes ágazata súlyos válságban van, ráadásul az uniós támogatások igénybevételéhez szükséges intézményrendszer kiépítésében is komoly a lemaradás.

Legutóbb februárban követelte az ellenzék az agrárminiszter menesztését, amikor a gazdák az utakra vonultak tüntetni. Az elmaradt agrártámogatások kifizetését követelték a kormánytól, illetve az uniós agrártámogatások áfafizetési kötelezettségének eltörlését.

Gráf sem volt azonban mentes eddig a botrányoktól: a Fidesz frakcióvezető-helyettese, Rogán Antal tavaly júliusban azt állította: kormánypolitikusok mohósága húzódik meg a Bóly Rt. magánosítása mögött. A politikus kifogásolta, hogy a Bóly Rt.-re pályázó egyetlen nyertes, az Invest Group Rt. tulajdonosi körében meghatározó részesedéssel rendelkezik egy olyan részvénytársaság, amelynek igazgatótanácsi elnöke Gráf József. Gráf akkor közölte: soha nem értékesített az ÁPV Rt. még ilyen magas áron állami agrárcéget, közöttük a Bóly Rt.-t is.

Draskovics menesztése volt az első lépés a százból

 

Gyurcsány egy hete hétfőn jelentette be a száz lépés közül az elsőt: menesztette Draskovics Tibor pénzügyminisztert, és Veres Jánost nevezte ki a helyére.

A száz lépés programját Gyurcsány az MSZP kongresszusán hirdette meg. Közölte: reformot akar, de nem csupán egy ágazatban, hanem 7-8-ban. "Nem százmérföldeset fogunk lépni, hanem 1-2 métereseket" - jellemezte a kormányfő új politikáját. Hozzátette: az egész kormányt teszi felelőssé, hogy a kitűzött célok megvalósuljanak, és azt is bejelentette, hogy az egyes miniszterekkel egyeztetést kezdeményez a terveiről.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK