Tényleges életfogytiglan helyett legkorábban 33 év után szabadulhat a rendőrgyilkos Engel Zoltán a Fővárosi Ítélőtábla szerdán hozott jogerős ítélete értelmében. Az új, kirendelt védő azt kérte a bíróságtól, hogy nyomatékosan vegyék figyelembe a vádlott egészségi állapotát és "minimális börtöntűrő képességét".

Engel Zoltán új, kirendelt védője szerdán perbeszédében arra hivatkozott, hogy több súlyos eljárási szabálysértés történt, a tanúkat nem figyelmeztették az igazmondási kötelezettségükre, valamint több alkalommal korlátozták a vádlott és védőjének kérdésfeltevési és véleményezési, észrevételezési jogát. Megkérdőjelezhető a rendőrök intézkedésének szakszerűsége is, mint mondta, Borsos Józsefék feladata a menekülési útvonal felderítése volt, nem pedig Engel Zoltán elfogása, amit kommandósoknak kellett volna megtenniük. Szerinte Borsos József kolléganőjének vallomása ellentmondásos, és nem ad magyarázatot arra, hogy a rendőrnő miért nem lőtt Engel Zoltánra.

 

A büntetés kiszabásánál kérte, nyomatékosan vegyék figyelembe a vádlott egészségi állapotát, "minimális börtöntűrő képességét", illetve azt, hogy Engel Zoltán már "megszenvedett nyomorúságával" a tettéért. A vádlott csak tolószékben tud közlekedni. Engel Zoltán közölte: az elmeorvosi vizsgálatról szóló iratokban olyan mondatokat adtak a szájába, amiket nem mondott.

 

Sódor István, a Fellebbviteli Főügyészség vezetője, aki a vádat képviseli, perbeszédében azt mondta, az elsőfokú ítélet megalapozott, és nem történt olyan lényeges eljárási hiba, amely bizonyítékok kirekesztését vagy az ítélet megalapozatlanságát eredményezné.

 

Közölte: a vádlott vagyon elleni, majd egyre erőszakosabb bűncselekményeket követett el, végül több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt áll bíróság előtt. Mint mondta, ez azt mutatja, hogy a korábban kiszabott büntetéseknek nem volt elég visszatartó erejük, így a büntetési elvek teljesülését kizárólag a tényleges életfogytiglantól lehet várni.

 

A Fővárosi Ítélőtábla szerdán hozott jogerős ítélete szerint végül tényleges életfogytiglan helyett legkorábban 33 év után szabadulhat Engel.

 

A vád szerint a korábban már többször is büntetett férfi 2003. május 13-án hajnalban egy fővárosi villa kirablására készült, de a rendőrök leleplezték. Engel Zoltán előbb megadást színlelt, majd hirtelen lőni kezdett hangtompítós pisztolyával a rendőrökre. Ekkor érte halálos lövés Borsos József századost. A 39 éves rendőrtisztnek egy 15 és egy 11 éves fiúgyermeke volt. A tűzharcban Engel Zoltán is súlyosan megsebesült.

 

A Fővárosi Bíróság 2004. július 7-én kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében Engel Zoltán cselekményét háromszorosan minősülő, aljas indokból, hivatalos személy sérelmére, több emberen elkövetett emberölés kísérletének értékelte, továbbá kimondta bűnösségét lőfegyverrel visszaélés, kétrendbeli közokirat-hamisítás és magánlaksértés miatt is. Az ügyész akkor tudomásul vette az elsőfokú ítéletet, a védelem enyhítésért, a több emberen elkövetettség vonatkozásában a tényállás módosításáért, illetve hatályon kívül helyezéséért fellebbezett.