Magyarországon is bevezetik a higanymentes oltóanyagokat. Eddig külföldről kellett megrendelni az ilyen készítményt azoknak a szülőknek, akik nem akarták, hogy gyermekük higanyt tartalmazó oltást kapjon. Amerikai kutatások autizmussal és az immunrendszer működési zavaraival hozták összefüggésbe a csecsemő- és gyerekkorban beadott higanyos oltásokat. A magyar hatóságok állítják, az itthoni oltásokban található higany nem káros az egészségre, a higanyos oltások mindössze azért tűnnek el mégis, mert megszűnik a magyar oltóanyaggyártás.

Amerikai tanulmányokból néhány hónappal ezelőtt kiderült, hogy autizmust okozhatnak azok a higanyt tartalmazó védőoltások, amelyeket Magyarországon is kötelező beadatni a gyerekeknek. Angliában a csecsemők már nem kaphatnak ilyen védőoltásokat. A kutatások az autizmuson kívül az immunrendszer súlyos működészavaraival, ezen belül különböző allergiás megbetegedésekkel is összefüggésbe hozzák a csecsemő- és gyerekkorban beadott védőoltásokat. Több itthoni autista gyereket nevelő szülő is úgy látja, a betegség azt követően jelent meg, hogy a gyerek több oltást is megkapott.

Jelenik Zsuzsa, az Országos Epidemiológiai Intézet Nemzetközi Oltóközpontjának vezetője elmondta: a változás oka, hogy elfogytak a magyar oltóanyagok, ezeket többé nem gyártják, ezért mostantól csak a külföldi, higanymentes változatot lehet kapni. "A magyar oltóanyagokból is kivonták volna a higanyt előbb-utóbb" - tette hozzá. Jelenik Zsuzsa közölte, hogy az utóbbi időben már csak néhány, például a tetanusz vagy a Di-Te oltás tartalmazott higanyt. "Ez a higany sem volt mérgező, néhány nap alatt lebomlott a szervezetből."

A központ vezetője szerint ennek az anyagnak semmi köze nem volt az autizmus vagy más betegségek kialakulásához, csak arról van szó, hogy sok betegség az oltások beadásával egy időben jelenik meg a gyerekeknél. "Ennyi erővel azt is lehet állítani, hogy a gyerek az oltások miatt tanul meg járni, mert időben összesik a két esemény." Az új oltóanyagok előreláthatólag drágábbak lesznek az eddig kaphatóknál. 

Aki nem akarta, hogy higanyos oltást kapjon a gyereke, az eddig is beszerezhette külföldről a higanymentes változatot, igaz, sokkal drágábban. A higany tartósítószerként van az oltóanyagban, ennek kivonása magasabb és költségesebb  technológiát igényel. Az autista gyerekeket nevelő szülők közül többen is szerették volna már korábban elérni, hogy Magyarországon se lehessen higanyt tartalmazó oltóanyagot használni, azonban úgy látták, hogy kevés esélyük van a gyógyszergyárakkal, forgalmazókkal szemben. Bujdosó László országos tiszti főorvos korábbi közleménye szerint a Magyarországon felhasznált oltóanyagok korszerűek, és megalapozatlan összefüggésbe hozni a védőoltásokat és az autizmust.

Bujdosó László az [origo]-nak elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet már korábban egyértelműen cáfolta, hogy az oltóanyagnak köze van az autizmus kialakulásához. "Ez a higany nem az a higany" - közölte arra utalva, hogy a magyarországi oltóanyagokban található higany szerinte nem volt káros a gyerekekre.

Az Európai Unió évek óta küzd a környezetből az emberi szervezetbe jutó higany felhasználásának korlátozásáért más területeken is. Több olyan jogszabálytervezet született, ami érinti a higanyt. A tervek szerint külön szabályoznák majd a vizekbe és a levegőbe jutó, valamint az ipari létesítmények által kibocsátott nehézfémeket, és ezen szabályozások mindegyike említi a higanyt is. A kutatók szerint a túl sok higany allergiát vagy rákot okozhat, de felelőssé tehető a depresszióért, fülzúgásért is.

Az élelmiszerekben és a környezetszennyeződésből származó higanyvegyület az évek során felhalmozódik a szervezetben, és toxikus hatása ismert. "Az oltóanyagokban adagonként kevesebb, mint 1 mikrogramm ilyen higany van, mely igen kis mennyisége és gyors lebomlása miatt semmilyen károsító hatással nincs a szervezetre" - mondta Jelenik Zsuzsanna. 

Matalin Dóra