Nem lesz perújítás az apjának ítélt tizenegy éves fiú ügyében

2005.05.03. 19:45

A Fővárosi Bíróság elutasította a perújítási kérelmét annak a tizenegy éves gyereknek az ügyében, akit a Női- és Gyermekjogi Kutató és Oktató Központ Alapítvány vezető jogásza szerint akarata ellenére akarnak Németországba toloncolni.

"Mai napon a Fővárosi Bíróság mint másodfokú bíróság helybenhagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2005. március 16-án hozott végzését, miszerint Z. Krisztina számára nem engedélyezte a perújítást Z. Sebastian jogellenes elvitele iránti perújítási ügyében, mert arra nincs jogszabályi lehetőség. A végzés ellen fellebezzésnek helye nincs" - áll a Fővárosi Bíróság közleményében.

A Női- és Gyermekjogi Kutató és Oktató Központ Alapítvány vezető jogásza, Morvai Krisztina korábban több sajtótájékoztatón is kijelentette: akarata ellenére akarnak az apjához, Németországba toloncolni a kisfiút, aki öngyilkossággal fenyegetőzött, ha a jogerős ítéletet végrehajtják. A gyermeket "erőszakkal, karhatalommal" kívánják Németországba toloncolni - állította Morvai Krisztina.

A gyermek jogellenes elvitele iránti peren kívüli eljárásban a bíróság végzéssel kötelezte Z. Krisztinát, hogy Sebastiant korábbi tartózkodási helyére vigye vissza, ennek elmulasztása esetén őt az apának, vagy meghatalmazottjának adja ki. A végzést a másodfokú bíróság helybenhagyta, az anya felülvizsgálati kérelmét a Legfelsőbb Bíróság elutasította.

Ez ellen a végzés ellen nyújtott be az anya, perújítási kérelmet, amelyet a PKKB 2005. március 16-án - törvényi lehetőség hiányában - elutasított és nem rendelte el a végrehajtás felfüggesztését sem. Perújításnak ugyanis csak jogerős ítéletek ellen, illetőleg ítélet hatályú határozatok ellen van helye.

KAPCSOLÓDÓ CIKK