Távozásra szólította fel Tóth Andrást, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős politikai államtitkárt a Fidesz két politikusa, amiért megsemmisítették a brókerbotrány fő gyanúsítottja, Kulcsár Attila telefonbeszélgetéseit tartalmazó lehallgatási jegyzőkönyveket. Az MSZP-s Tóth Károly viszont amiatt háborodott fel, hogy Répássy Róbert egy zárt bizottsági ülésen elhangzottakat hozott nyilvánosságra.

A Kulcsár-jegyzőkönyvek megsemmisítése miatt távozásra szólította fel szerdán Tóth Andrást, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős politikai államtitkárt a Fidesz két politikusa, Demeter Ervin és Répássy Róbert. A képviselők szerdai sajtótájékoztatójukon választ kértek a miniszterelnöktől arra a kérdésre, hogy tudott-e a Kulcsár Attila telefonbeszélgetéseit tartalmazó lehallgatási jegyzőkönyvek megsemmisítéséről.

 

Demeter Ervin, az Orbán-kormány egykori titokminisztere közölte: az iratokat Tóth András tudtával semmisítették meg, és ez tovább erősíti azt a gyanút, hogy a lehallgatási jegyzőkönyvekben olyan mondatok, információk lehettek, amelyek "terhelőek Gyurcsány Ferencre és kormányára". "Ezek után Tóth Andrásnak távoznia kell beosztásából, nem maradhat a helyén" - mondta a politikus. Ha a kormányfő nem ért egyet az eljárással és Tóth András "irateltakarító szerepével", akkor leváltja az államtitkárt, ha azonban Tóth András a helyén marad, akkor Gyurcsány Ferenc azonosul ezzel az eljárással és "átvállalja a felelősséget, azaz cinkossá válik az irateltakarításban" - fogalmazott Demeter.

 

Répássy Róbert kijelentette: "Ami az iratok megsemmisítését illeti, mi úgy látjuk, hogy az MSZP a K&H-ügyben a rendőrséget és a titkosszolgálatokat takarítóbrigádként használja." Erre példaként említette a lehallgatási jegyzőkönyvek megsemmisítését, illetve azt, hogy a rendőrség Kulcsár Attila, Schönthal Henrik vagy El Abed Hasszán esetében is tudta, hogy külföldre akarnak távozni, mégsem akadályozta meg őket ebben. Mint mondta, a titkosszolgálatok döntöttek az iratok megsemmisítéséről, azonban kérdéses, hogy valójában lezártnak tekinthető-e egy olyan ügy, ahol sem a büntetőeljárás, sem a nyomozás nem fejeződött be.

 

Kérdésre válaszolva elmondta: jelenleg nem állapítható meg, hogy a hivatal törvényt sértett-e, amikor megsemmisítette a jegyzőkönyveket, de felmerülhet ennek a gyanúja is. Répássy közölte: mérlegelik a jogi lépéseket is, de ha az ügyben nem tudnak kierőszakolni egy független vizsgálatot, akkor egy parlamenti vizsgálóbizottság is megoldás lehet.

 

Tóth Károly, az MSZP országgyűlési képviselője azt mondta: a nemzetbiztonsági szolgálatok a fennálló jogszabályok szerint jártak el. "Nem hiszem, hogy azért bárkinek távozni kell, mert betartja a szabályokat" - tette hozzá. A képviselő közölte: azt kellene megvizsgálni, hogy ebben az ügyben ki tart fent sokszorosítóüzemet. A politikus szerint ugyanis az nem normális, hogy kihallgatási jegyzőkönyvek, tanúvallomások jelennek meg a sajtóban, amelyek az ügyészség szerint is veszélyeztetik a nyomozást, a szervezet mégsem tesz ez ellen semmit.

 

Tóth Károly, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista alelnöke az ügyrendi bizottság állásfoglalását kéri arról: joga van-e egy képviselőnek érdemi részleteket nyilvánosságra hozni egy zárt bizottsági ülésen elhangzottakból azelőtt, hogy a jegyzőkönyv minősítése megtörtént volna.

 

A nemzetbiztonsági bizottság keddi zárt ülésén a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, Galambos Lajos számolt be arról, hogy azt az 595 darab, 2003 nyarán rögzített lehallgatási jegyzőkönyvet, amelyben Kulcsár Attilának, a brókerbotrány fő gyanúsítottjának és társainak a beszélgetéseit rögzítették, az elmúlt év végén megsemmisítették. Az NBH szabályai szerint ugyanis szerint az ügy lezárulta után három hónapon belül meg kell semmisíteni az iratokat.

 

Az iratokba többször is megpróbáltak betekinteni a brókerbizottság ellenzéki tagjai, köztük Demeter, hiába.

 

Tóth András kedd esti nyilatkozatában csodálkozásának adott hangot Répássy Róbert eljárásán, "aki a titokgazdával való előzetes egyeztetés nélkül önkényesen interpretálva a történteket, zárt ülésről számol be". Közölte: "színtiszta képtelenség" az a feltételezés, hogy jegyzőkönyveket azért semmisítettek volna meg, mert azokból fény derülhetett volna Kulcsár politikai kapcsolatrendszerére. Utalt arra, hogy a rendőrség és az ügyészség 2003-ban "maga válogatta ki mindazokat a dokumentumokat, amelyekre a büntetőeljárás eredményessége érdekében szüksége volt".