A pályakezdőket segítené a kormány

2005.05.07. 13:23

Két újabb programot jelentett be szombaton a miniszterelnök. A Start program szerint valamennyi pályakezdő számára a pályakezdést követő első évben a 34 százalékos helyett csak 15 százalékos közterhet kellene fizetni. A színlelt szerződések visszaszorítása érdekében pedig az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás rendszerét vezetné be Gyurcsány Ferenc.

A pályakezdő fiatalok foglalkoztatásának elősegítéséről szóló Start programot, valamint a színlelt szerződéseket felváltó egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást ismertette Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton az MSZP országos választmányának ülésén.

A Start program szerint valamennyi pályakezdő számára a pályakezdést követő első évben a mai 34 százalékos helyett csak 15 százalékos közterhet kellene fizetni, a második évben pedig 25 százalékot - közölte a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc szólt arról is, hogy vannak olyan foglalkoztatási formák (újságírók, színészek, sportolók foglalkoztatása), amelyek nem illeszthetők könnyen a munka törvénykönyvébe, ezért ezen a területen az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás rendszerét kellene bevezetni, az egyszerűsített vállalkozói adó sikerén felbuzdulva.

Egyszerű eljárást szeretnének kialakítani, hogy ne kelljen titkolni a munkavégzést. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy kevesebb jog, de kevesebb kötelezettség is járna ezen szerződések megkötésekor. A miniszterelnök a jövedelemszerzés kifehérítését célzó tervekkel kapcsolatban azt mondta: aki azt gondolja, hogy ez a fenyegetés programja, az téved. A kormány nem mondja azt, hogy kötelező bevezetni a borravalót, lehet nulla százalékot is kérni - jegyezte meg.

A kormányfő szólt arról is, hogy szükség van az egészségügy egész rendszerének újragondolására. Olyan biztosítási rendszert kell kialakítani, amelyben mindenki tudja, mennyi a biztosítási díja, és azért mit kap - jelentette ki. A szabad iskolaválasztást indokolható és védendő értéknek nevezte Gyurcsány Ferenc, ám megállapította, hogy az szegregációval jár együtt. Mint hozzátette, az általános iskola végén hatvan százalékban határozza meg a teljesítményt a származás.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: sok durva megjegyzés hangzik el az ellenzék részéről, de arra kéri a szocialista párt politikusait, ezt ne vegyék fel. "Az ellenzék bántó, helyenként indokolhatatlanul durva megjegyzéseit el kell engedni, az ember méltósága önmagában rejlik, nem pedig ellenfeleinek szavaiban" - mondta. A kormányfő kijelentette: ha az ellenzéknek van leírt, háttérszámításokkal ellátott programja, holnap leülhetnek tárgyalni. Mint hozzáfűzte, "borzasztóan jó lenne", ha egy nagy reformmal meg lehetne oldani a problémákat, de ez nem így van.

A száz lépés arról szól, hogy lényegében majd mindenhol, a munka világában, az egészségügyben, a nyugdíj- és szociális ellátórendszerben, az oktatásban, az önkormányzati területen, valamint az adók és járulékok területén szükség van kisebb pontosításra. Gyurcsány Ferenc, mint mondta, meg akarja szüntetni milliók azon érzését, "hogy mindig a kis ember húzza a rövidebbet ebben az országban".

Egyetértett azzal az MDF-jelmondattal, hogy egy normális országot kell csinálni. Az MDF-et ezzel kapcsolatban kifejezetten nem említette, hanem "egy kisebbik pártról" beszélt. A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy 1997 óta Magyarországon fontos dologhoz nem nyúlt hozzá senki, ezért van sokakban az az érzés, hogy lemaradunk más országokhoz képest.

Mint mondta, "1997 óta a politika az nem cselekvő politika, hanem magyarázó vagy propagandapolitika. (...) Ha nagyon őszinte vagyok, akkor '97 óta Magyarországon csak semmittevő kormányok voltak". "Adóforintból fontos nyavalyákban fájdalmakat csökkentettek, de érdemi mélyterápiát, okot megszüntető terápiát nem folytattak és nem gyakoroltak" - fűzte hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK