Az Oktatási Minisztérium a rendőrséghez fordult, mivel a tárca úgy tudja, hogy a hétfői magyar érettségi tételek már vasárnap kikerültek egy internetes oldalra. Az MTI úgy tudja, hogy 30-50 ezer forintért hozzáférhetők a matematikafeladatok is.

Az oktatási tárca bejelentést tett a rendőrségen, mivel olyan információk jutottak a minisztérium tudomására, hogy a hétfői magyartételek már vasárnap este kikerültek egy internetes oldalra - közölte hétfőn a közoktatási helyettes államtitkár. Sipos János azt azonban nem erősítette meg, hogy valamennyi középszintű tétel elérhető lenne az interneten. Az MTI viszont úgy tudja: 30-50 ezer forintért kínálják a középszintű matematikatételeket is. A tételek valószínűleg a postai szállításnál kerülhettek ki, vagy középiskolákból juthattak ki.

Az MTV portálja szerint a www.sg.hu internetes oldal egyik fórumára került ki vasárnap késő este a magyar érettségi egyik lapjának fényképe. Az egyik fórumozó a hirado.hu-nak elmondta: az érettségi kérdések is hozzáférhetőek voltak, ezeket azonban minden internetező nem tudta elérni. Nyerges Tibor, az sg.hu főszerkesztője a hirado.hu-nak elmondta: a fórumukra bármilyen anyag felkerülhet, ha azt egy regisztrált felhasználó teszi fel.

Sipos János arra a kérdésre, hogy meg kell-e ismételniük a diákoknak a vizsgákat azt válaszolta: "a nyomozás eredményét nem kívánja megelőlegezni". Pósfai Péter, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont vezetője hétfőn úgy nyilatkozott: reggel és a délelőtt folyamán az iskolák semmiféle rendellenességet nem jeleztek az érettségi kapcsán. A középiskolákban hétfő reggel nyolc órakor kezdődtek a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgák. Az új rendszerű matúra szerint emelt szinten 3326-an, középszinten pedig 87 500-an vizsgáztak.

[origo]/MTI