A kabinet valóságos biztosításon alapuló egészségügyi rendszert akar létrehozni, így Magyarország maga mögött hagyhatja a szocializmus egészségbiztosítását. Továbbá olyan új foglalkoztatási formát szándékoznak bevezetni, amelyben a szellemi szabadfoglakozásúaknak nem kellene elhazudni foglalkoztatottságukat. A kormányfő egy vasárnap esti tévéműsorban mondott újabb részleteket a kormány száz lépés-programjáról.

A kormány egészségügyet érintő javaslatainak egyik része bizonyos szolgáltatások gyors és közvetlen javítását célozza, másik része utat nyit az ágazat érdemi átalakításának, és Magyarország maga mögött hagyhatja a szocializmus egészségbiztosítását. Ezt a miniszterelnök mondta vasárnap este a Magyar Televízióban.

Gyurcsány Ferenc bejelentette: a tervezett intézkedések első csoportjába tartozik például egy nemzeti rákellenes program meghirdetése, amely a rákos megbetegedésekkel összefüggő szolgáltatásokon szeretne javítani.

A kabinet valóságos biztosításon alapuló egészségügyi rendszert akar létrehozni. A biztosítottak saját biztosítási kötvénnyel rendelkeznek majd, amely rögzíti, hogy a befizetett pénzért cserébe milyen szolgáltatás jár. "Lényegében magunk mögött fogjuk hagyni a szocializmus egészségbiztosítását, amelyhez nem mertünk hozzányúlni tizenöt év óta" - mondta a miniszterelnök.

A további tervek között beszámolt arról, hogy egy olyan új foglalkoztatási formát szándékoznak bevezetni, amelyben újságíróknak, színészeknek, sportolóknak, szellemi szabadfoglakozásúaknak nem kellene elhazudni foglalkoztatottságukat.

Gyurcsány Ferenc jelezte: a végső cél, hogy lehessen adót és járulékot csökkenteni a száz lépés politikájában megvalósuló intézkedésekből fakadó többletbevételekből. A miniszterelnök leszögezte, hogy nem lesz osztogatás a választások miatt, ez ellen "minden porcikája tiltakozik".

A száz lépés politikájának keretében megvalósítandó intézkedések a középosztályhoz tartozókat és az oda törekvőket kívánják támogatni, a felső középosztály számíthat elvonásra a kedvezmények tekintetében - közölte a kormányfő.