Újra kell írniuk a középszintű matekérettségit azoknak, akiknek kell a felvételihez a jegy. Az új vizsga időpontja, május 28., szombat. Harmincezer diák biztosan ismétel. Magyarból nem kell újraírnia senkinek a vizsgát, mert nincs rá bizonyíték, hogy a tételek eljutottak a diákokhoz.

Harmincezer diáknak biztosan újra kell írnia a matematikaérettségit. Nekik május 28-án, szombat délelőtt tíz órakor kell ismét függvénytáblázattal, számológéppel és tollakkal padba ülniük. Az újraírás csak azok számára kötelező, akiknek felvételijéhez szükségük van a matekérettségi eredményére, és középszintű vizsgát választottak. Az emelt szintet íróknak nem kell ismételniük, mert annak kérdései az oktatási tárca szerint nem szivárogtak ki. A többi érettségiző megúszhatja idén a matematikavizsgát. A középszintet választó és matekból nem felvételizők ugyanis választhatnak: vagy megírják újra az érettségit, vagy év végi matematikaosztályzatuk szerepel majd érettségi bizonyítványukban.

Magyar Bálint oktatási miniszter azt mondta, hogy három szempontot mérlegelt az újraíratás előtt. Védeni akarta az érettségi hitelét, biztosítani kívánta az esélyegyenlőséget, és humánus is akart lenni. A döntés előtt egyeztetett szakmai szervezetekkel.

Az oktatási tárcának a középiskolák tizede jelezte, hogy diákjaik valószínűleg előre ismerték a matematikakérdéseket. Az 1088 érettségiztető intézmény közül közel száz adott ilyen értelmű jelzést. A minisztérium most már bizonyítottnak látja, hogy az érettségi előtti éjszaka több honlapról is le lehetett tölteni a kérdéseket.

Magyar Bálint az [origo] kérdésére nem tudta megmondani, hogy mennyibe kerül a tételek újraírása, elosztása és az új vizsgák megtartása. "Most nem ez a kérdés" - fogalmazott a miniszter. Az új tételeket egy lajosmizsei nyomdában fokozott biztonsági ellenőrzés mellett készítik szerda estétől.

Magyarból nem kell újraírnia senkinek a vizsgát, mert nincs rá bizonyíték, hogy a tételek eljutottak a diákokhoz.

Magyar Bálint azt mondta, hogy az ő felelősségének a firtatása olyan ebben az ügyben, mintha egy olyan bolttulajdonost faggatnának erről, akihez betörtek. Ezért nem akar lemondani, mert szerinte távozása megfutamodás lenne.

Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője szerint a minisztérium csak rossz vagy kevésbé rossz döntéseket hozhatott, miután kiderült, hogy sokan előre tudták a tételeket. Az ellenzéki politikus szerint a tárca döntésének szempontjai "összhangban vannak azokkal az elvárásokkal, amelyeket számos szakmai szervezet megfogalmazott az elmúlt napokban".