Fokozott rendőri felügyelet mellett szállítították ki a történelemérettségi új feladatsorát. A tételeket azért kellett újranyomni, mert az eredetileg tervezett feladatsor - a korábbi magyar illetve matematika feladatokkal együtt - nyilvánosságra került. Ezért később is kezdődik a vizsga. Az Oktatási Minisztérium szerint az új feladatok reggel hat óráig megérkeztek a megyei közigazgatási hivatalokba, ahol az iskolaigazgatók átvehették a paksamétát.

Az eredeti időpontnál két órával később, délelőtt tíz órakor kezdődnek szerdán a középiskolákban a történelem közép- és emelt szintű érettségi vizsgák. A késés oka, hogy nyilvánosságra kerültek az érettségi tételek, amiért új feladatsort kellet összeállítani, és azt eljuttatni az iskolákba. A tételek kiszivárgásának ügyét a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja, szolgálati titok megsértése miatt.

Az Oktatási Minisztérium közleménye szerint az új feladatokat a Belügyminisztérium futárszolgálata 17 gépjárművel és 40 munkatárssal juttatta el a megyei Közigazgatási Hivatalokba, ahova reggel hat órára az összes feladat megérkezett. A tételeket kedd délután öt órától hajnalig nyomták.

A hivatalokban az iskolaigazgatók vehették át az új feladatsorokat. A fővárosban a Fáy utcai sporttelepen adták át a 261 fővárosi középiskolának szánt összesen 280 dobozt az igazgatóknak, akik még reggel nyolc óra előtt átvették azokat. A megyei elosztóhelyeken is átvették már a vizsgalapok többségét. A feladatok szétosztását a rendőrség járőrei megerősített felügyelettel vigyázták.

Történelemből középszinten 85 936, emelt szinten 5721 diák vizsgázik. A középszintű vizsgán 180 perc áll a diákok rendelkezésére, hogy megoldják a feladatsort.  A feladatok között található felismerendő forrásszöveg, térkép, diagramm. Az emelt szinten vizsgázók számára az első feladatblokkra 90 perc, a másodikra 150 percet áldozhatnak. A feladatok megoldásához történelmi atlaszt és helyesírási szótárt is lehet használni.

Matekból újraírás lehet

A botrány miatt nem kizárt, hogy újra kell írni a matematikaérettségit. Az oktatási miniszter és az oktatási ombudsman is úgy vélte, hogy a magyarérettségi kérdéseit csupán kevés diák ismerhette meg előre, ezért azt nem indokolt újraíratni. A matematikával érettségivel kapcsolatban a körülbelül ezer érettségiztető iskolából eddig 20 bejelentés érkezett, hogy a gyerekek láthatták a tételeket vagy értesülhettek egyes kérdésekről. "A dolgozatok kijavítása után lehet eldönteni, hogy adott iskolákban újra kell-e íratni a vizsgát" - mondta a miniszter.

[origo]/MTI