Pert nyertek a reformátusok az oktatási tárca ellen

2005.05.12. 16:23

Jogellenesen vont vissza több mint 50 millió forint támogatást az Oktatási Minisztérium a református iskoláktól a fogyatékosokat segítő kiegészítő támogatásból - mondta ki a Fővárosi Bíróság. A tárca előbb megadta a támogatást, majd egy adatlap lábjegyzetéből derült ki: csak egyes pedagógiai módszerekre jár a támogatás, ami korábban nem így volt. A támogatás korábban az egyházi iskoláknak is járt, ezért indított pert a Református Egyház.

Közigazgatási pert nyert jogerősen a Magyarországi Református Egyház (MRE) az Oktatási Minisztérium ellen - közölte az egyház zsinati irodájának jogtanácsosa, Kocsis Márta. Az egyház tavaly szeptemberben azért indított eljárást, mert jogellenesnek tartotta, hogy a minisztérium 2003-ban és 2004-ben megvonta a kiegészítő támogatást a korai fejlesztés, illetve a fejlesztő felkészítés területén - mondta a jogtanácsos. A Fővárosi Bíróság új eljárás lefolytatására utasította az Oktatási Minisztériumot.

Az egyház intézményei korábban megkapták a korai fejlesztésért és a fejlesztő felkészítésért a kiegészítő támogatást, ezt azonban később határozatban visszavonták, az összeget 2003-ban és 2004-ben már nem folyósították. Az viszont csak egy új adatlap lábjegyzetében szerepelt, hogy a fogyatékosokat segítő kiegészítő támogatás csak egy bizonyos pedagógiai nevelési módszerre célra jár, korai fejlesztésre és fejlesztő felkészítésre nem - tette hozzá.

Kocsis Márta jogtanácsos szerint a tárca nem tehet mást, mint hogy kifizeti a két évre vonatkozó több mint ötvenmillió forintos összeget, miután a miniszter másodfokú határozatának jogellenességét a bíróság megállapította. A bíróság kimondta, hogy jogellenes volt az oktatási miniszter döntése, mert nem volt olyan jogszabály-módosítás, amely a finanszírozás megváltoztatását indokolttá tette volna - mondta a jogtanácsos.

Az egyház sérelmesnek tartja azt is, hogy az elmúlt év végén a szabályozást módosították, így a 2005. évi költségvetési törvény értelmében jogilag már nem jár a kiegészítő támogatás. Ez a rendelkezés is része annak a "csomagnak", amelyet a 2004. évi költségvetés több pontja ellen a református egyház eljuttatott az Alkotmánybírósághoz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK