Gyerekeket raboltak ki álrendőrök

2005.05.13. 14:51

Gyerekeket fosztogató álrendőröket vettek őrizetbe a békéscsabai rendőrök. A tettesek két, iskolából hazafelé induló gyereket "Rendőrség, rutinellenőrzés!" felszólítással állítottak meg, majd egy-egy rádiótelefont és nyolcezer forintot vettek el tőlük. A rendőrség felhívta a figyelmet, hogy rendőri intézkedés esetén az állampolgárok kérhetik a rendőr szolgálati igazolványát és jelvényét.

Gyerekeket fosztogató álrendőröket vettek őrizetbe a békéscsabai rendőrök május 11-én - jelentette be a rendőrség pénteken. K. G. 18 éves és N. Z. 31 éves békéscsabai lakosok két, iskolából hazafelé induló gyermeket állítottak meg "Rendőrség, rutinellenőrzés!" felszólítással, majd a gyermekektől egy-egy rádiótelefont és nyolcezer forint készpénzt elvettek azzal, hogy másnap visszaadják - mondta a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Szombati Andrea.
   
Miután a két diák másnap nem kapta vissza az iskolánál a telefonokat, a szülők bejelentették az esetet a rendőrségen. Az őrizetbe vétel után az álrendőrök elismerték tettüket, ellenük csalás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.
   
Az eset kapcsán Szombati Andrea újra felhívta rá a figyelmet: rendőri intézkedés esetén az állampolgárok kérhetik a rendőr szolgálati igazolványát és jelvényét. A lefoglalt tárgyakról pedig minden esetben jegyzőkönyvet kell készíteni, amelyet a tárgy tulajdonosa, valamint az intézkedő rendőr is aláír, illetve egy példányát átad az ellenőrzött személynek. "Igazolás nélkül egyetlen rendőri intézkedés során sem foglalnak le semmit a rendőrök" - mondta a sajtóreferens.

KAPCSOLÓDÓ CIKK