Lovakat árvereztet el a rendőrség

2005.05.13. 16:50

Szolgálati használatra alkalmatlan lovakat hirdet meg árverésre az Országos Rendőr-főkapitányság Somogysárdi Lovas Bázisa. Összesen hatvanhat lovat kínálnak eladásra, a kikáltási áruk százezer és 450 ezer forint között lesz.

Hatvanhat lovat árvereznek el május 24-én és 27-én: a legfiatalabb még nincs hároméves, a legidősebb állat pedig húszéves. Az ORFK honlapján közzétett árverési hirdetmény szerint 8 ügető fajtájú, 3 angol telivér, 16 szolgálatból kivont félvér, 28 egyéb félvér és 11 belovagolt félvér fajtájú lovat értékesítenek. Jellemzően idős kancákról, illetve olyan versenylovakról van szó, amelyek "régebben visszajöttek a pályáról, és fogatos lóként dolgoztak a rendőrség ménesében" - mondta Jobbik Ákos, a bázis vezetője.

A Somogysárdi Lovas Bázist 1993-ban vásárolta meg az ORFK az előző tulajdonostól, azóta a rendőrség kiképzőbázisa, ahol a Magyarországon szolgáló összes rendőrlovat és rendőrlovast képzik. Jelenleg körülbelül 230 ló van a bázison, a kiképzésen most negyven lóval foglalkoznak. A ménesben világra jött állatok közül nem mind alkalmas szolgálati lónak, ezeket különféle munkákra használják a bázison: közülük, illetve a kiszolgált, sérülésből felgyógyult rendőrlovak közül árvereznek el most csaknem hetvenet. Ezek az állatok szolgálatra alkalmatlanok, azonban csekélyebb igénybevételre, például lovasiskolában vagy terápiás lónak tökéletesen megfelelnek - tette hozzá az alezredes, aki elmondta: egy rendőrló amiatt lehet szolgálatra alkalmatlan, hogy a városi, aszfalton közlekedést megsínylette a lába, vagy mentális sérülést szenvedett a városi zaj, a forgalom miatt.

A lovak kikiáltási árát, a szabályzatnak megfelelően, független értékbecslő cég állapította meg százezer és négyszázötvenezer forint között. Az árverésen harmincezer forint ajánlati biztosíték fejében lehet részt venni, az előleget minden lóra külön kell megfizetni, ami beleszámít a vételárba. Az előleget visszakapja, aki nem licitál, viszont aki elnyert egy licitálást, de később eláll a vételtől, nem kapja vissza a kauciót - mondta az alezredes.

Az árverésből befolyt összeg a Magyar Államkincstárat gyarapítja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK