Nőtt az AIDS-betegek száma

2005.05.13. 15:17

Pár hónap alatt közel annyi HIV-pozitív beteget regisztráltak hazánkban, mint egy év alatt - állítja az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat, amely a hazai szűrések negyedét végzi. Az ÁNTSZ szerint viszont csak ők rendelkeznek érvényes adatokkal az AIDS-betegekről.

Az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat (AATSZ) pár hónap alatt közel annyi HIV-pozitív beteget szűrt ki, mint amennyit egy év alatt regisztrálnak - jelentette ki pénteken Balogh Attila főorvos. A szűrések 25 százalékát ugyanis a szolgálat végzi. A növekedés leginkább arra vezethető vissza, hogy az emberek a szexuális kapcsolataikban nem figyelnek egymásra. Balogh Attila elmondta: odafigyeléssel számos, szexuális úton terjedő betegség megelőzhető. A főorvos közölte, hogy a megelőzéssel kapcsolatos programokra a pénz rendelkezésre áll, a felvilágosítást szolgáló kampányok azonban még nem indulnak el.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) viszont pénteken az alábbi közleményt adta ki: "az AIDS-megbetegedésekkel kapcsolatos friss és érvényes adatokkal Magyarországon egyedül csak az ÁNTSZ rendelkezik". A közlemény szerint ezek az adatok elérhetők lesznek az egészségügyi tárca honlapján és az Országos Epidemiológiai Központ oldalán. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK