Mintegy félezren vettek részt a rasszizmus ellen tartott tiltakozó gyűlésen vasárnap, a fővárosi Moszkva téren, ahol egy héttel ezelőtt egy ismeretlen támadó karddal átszúrt egy 15 éves roma fiút.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke azt mondta: "nem engedünk a barbár eszméknek, nem engedünk teret a barbár erőszaknak, nem engedjük, hogy a történelem megismételje önmagát és azért gyilkoljanak bennünket, mert annak születtünk, aminek kellett születnünk: romának, vagyis embernek."

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (ÖCO) vezetője beszédében azt mondta, hogy a nácizmus hatvan év után is szedi még áldozatait. "Az elmúlt tizenöt év nem hozott eredményes változást a náci eszme visszaszorítása érdekében" - tette hozzá. Az OCÖ elnöke szerint a társadalom felelős azért, hogy "nincs ma Magyarországon szolidaritás".

Tamás Gáspár Miklós kijelentette: "egy fiút leszúrtak a fasiszták." Hogyan jutottunk el idáig - tette fel a kérdést a filozófus, aki a civil szervezetek felkérésére mondott beszédet. Tamás Gáspár Miklós hangsúlyozta, "nem most kellett volna először idejönnünk, hanem tizenöt éve folyamatosan kellett volna zörgetnünk a rácsokat, betörnünk az ablakokat, és kimondani, hogy fajüldöző országban nem kívánunk élni!". A részvevők a felszólalást tapsviharral fogadták.

Teleki László, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium romaügyi államtitkára arról beszélt, a XXI. században megengedhetetlen, hogy Magyarországon fényes nappal valakit leszúrjanak.

A demonstrálók előtt a megtámadott roma fiú szülei elmondták, gyerekük jobban van, napokon belül kikerülhet az intenzív osztályról. Az édesapa közölte, a félmilliós rendőrségi felajánlás mellett, újabb ötszázezer forintos jutalmat kívánnak adni, annak, aki értékelhető információt tud adni a támadóról. Mécs Imre szabad demokrata országgyűlési képviselő a tömegből szólva azt mondta, "átvállaljuk".

Múlt vasárnap a 21-es buszon, a Moszkva tér közelében lévő megállóban, egy hatfős társaság egyik tagja karddal átszúrt egy 15 éves roma fiút, mert az megnézte őt és szokatlanul öltözött társait. A támadó társaival együtt gyalog elmenekült.

A demonstráció több résztvevőjének elmondása szerint egy férfi "cigányokat bántani tilos" táblával a kezében provokálta a tüntetőket, amelynek következtében kisebb dulakodás alakult ki. A rendőrség közölte: őrizetbe vettek egy 28 éves férfit rendzavarás miatt.