Hamarosan többen juthatnak hozzá a legkorszerűbb onkológiai vizsgálathoz, megnyílik ugyanis az ország második PET központja. Eddig csak Debrecenben volt ilyen, ahol évente körülbelül 700 embert vizsgáltak meg. Jelenleg 15-20 ezer vizsgálatra lenne szükség, amihez sokan a korlátozott kapacitás és az eljárás drágasága miatt nem jutnak hozzá. Az Egészségügyi Minisztérium ennek ellenére egyetért Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felvetésével, miszerint orvosilag indokolt esetben megengedhető lenne, hogy a várakozási listáról kikerüljenek azok, akik saját zsebből ki tudják fizetni a vizsgálatot.

Hamarosan megnyílik Budapesten az ország második PET (pozitron-emissziós tomográf) központja, így többen juthatnak hozzá a ma legkorszerűbb onkológiai vizsgálathoz. Eddig az országban egyetlen ilyen központ volt, Debrecenben, ahol évente körülbelül hét-nyolcszáz beteget vizsgáltak, de tavaly már ezer esetben használták a gépet. Szakáll Szabolcs, a Debreceni PET Centrum orvosa szerint ennél nagyságrendekkel több betegnek lenne szüksége a vizsgálatra. "Ha csak azt nézzük, hogy hány új, illetve hány már kezelt beteg van, akiknek az esetében nem egyértelmű a vizsgálatok eredménye, sokkal több embernek kellene PET vizsgálaton átesnie" - fogalmazott. A készülék alkalmazása az esetek 30-40 százalékában megváltoztatja a kezelés további menetét. A PET-tel ugyanis pontosabb képet kaphatnak a daganatokról, azok kiterjedéséről, így el tudnak kerülni akár radikális műtéteket is. A kezelések után pedig nagyobb biztonsággal tudják megmondani, hogy amit látnak, maradék daganat, kiújulás vagy a jól sikerült beavatkozás eredménye. A készülék képes a kicsi, más módszerrel nem vagy csak nehezen kimutatható áttétek felderítésére is.

A hazai betegstatisztika alapján körülbelül 15-20 000 orvosilag indokolt PET vizsgálatra lenne szükség. Azonban nemcsak a készülék, hanem maga a vizsgálat is nagyon drága. Egy egész testes onkológiai vizsgálat 285 ezer forintba kerül. Ezt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozza. Az orvos úgy véli, hogy akár a debreceni központban is végezhetnének több vizsgálatot, de ez részben technikafüggő, részben más háttérfeltételeknek kell teljesülnie. Magyarországon kevés orvos foglalkozik PET-tel, Debrecenben például mindössze hárman dolgoznak.

Az Egészségügyi Minisztériumban elmondták, az biztos, hogy lesz egy PET/CT központ Budapesten. Nem erősítették meg ugyanakkor a Népszabadság értesülését, miszerint a központ a Budafoki úton lesz majd. Öten pályáztak, és hamarosan megszületik a döntés arról, hogy ki nyithat ilyen központot. Miután az OEP befogadta, ebben a központban sem kell a betegeknek fizetniük a vizsgálatért. Csak annak kell fizetnie, aki orvosi indoklás nélkül akarja magán elvégeztetni a vizsgálatot. A minisztérium álláspontja szerint, mivel a PET nagyon drága, nem rákszűrésre való, csak alapos rákgyanú, illetve betegség esetén lehet használni OEP-költségen.

Korábban hosszas viták folytak arról, hogy ki szerezhet jogot arra, hogy PET-központot nyisson. Állítólag egy milliárdos üzletember is szeretett volna beszállni egy központba, természetesen üzleti alapon. Jelenleg az OEP finanszírozza a vizsgálatokat, senki nem kerülhet sorra hamarabb azért, mert ki tudja fizetni a költségeket. Az egészségügyi törvény ugyanis egyelőre úgy kezeli a PET vizsgálatokat, mint a szervátültetéseket, pénzzel nem lehet előbbre jutni a várólistán.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az egészségügyet érintő 21 új kormányzati lépés kapcsán kijelentette: a kormány célja az, hogy senki ne kényszerüljön várakozásra, miközben ki tud fizetni egy kezelést. Magánbiztosítók segítségével vagy készpénzfizetéssel rövidíthető az ő várakozási idejük. A miniszterelnök példának a PET-vizsgálatokat említette. Az Egészségügyi Minisztériumban egyetértenek a miniszterelnök felvetésével. Szerintük, aki megteheti, hogy kilép a várólistáról, annak meg kellene adni a lehetőséget, persze csak ha szakmailag indokolt.