Az országon szerdán délutántól átvonuló vihar szinte minden megyében károkat okozott, fák dőltek az utakra és a sínekre, a megáradt patakok házakat, pincéket öntöttek el, jégeső pusztított, a szél tetőket rongált meg.

A tűzoltók bevetéseinek száma a szokásosnak kétszeresére-háromszorosára nőtt - nyilatkozta szerdán este Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője aki kiemelte, hogy a vihar jelentős gondokat okozott Somogy megyében, ahol a kidőlt fák okoztak fennakadást a vasúti közlekedésben. Somogy megyében Kaposvár, Siófok, Nagyatád térségében is heves vihar tombolt.

Tolna megyében Kistormás településen jégeső hullott, sár került az utakra, egy híd megrongálódott. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Emődön, Vattán, Sajóbábonyban a patakok megduzzadtak, s a patakmederhez közeli házakat homokzsákokkal kellett megvédeni az ártól. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Nyírlugoson a vihar lakóházakat rongált meg. A Hajdú-Bihar megyei Hosszúpályon is a legtöbb ház tetejét megrongálta az erős szél, Hajdúbaboson kémények dőltek le, tetőszerkezetek rongálódtak meg, áramkimaradások voltak. Dobson Tibor közlése szerint az országban Hosszúpályiban keletkezett a legnagyobb kár, a felmérés este még folyt. A szóvivő tudomása szerint azonban sehol senkit nem kellett lakásából kitelepíteni.

A MÁV szerda esti közlése szerint vonatpótló buszok szállítják az utasokat a dél-balatoni vonalon, s az esti, éjszakai órákban is késésekkel kell számolni. A vasúttársaság az utasok elszállításához vonatpótló autóbuszokat is forgalomba állított azokon a szakaszokon, ahol a vasúti pályára dőlt fák akadályozzák a vonatközlekedést. A nemzetközi vonatok és a gyorsvonatok kerülő útvonalon Kaposvár felé, illetve az észak-balatoni vonalon közlekednek.

A vasúttársaság munkatársai - a tűzoltóság segítségével - egész éjszaka a kidőlt fákat távolítják el a vasúti pályatestről. Ezek után állítják helyre a megrongálódott felsővezeték-rendszert. A tervek szerint csütörtökön a reggeli órákban már menetrend szerint közlekedhetnek a vonatok a dél-balatoni vasútvonal teljes hosszában.

Kavalecz Imre szóvivő tájékoztatása szerint Debrecen és Ebes között is szünetel a vasúti közlekedés, mert az esti órákban a viharos erejű szél itt is fákat döntött a sínekre. A vezeték-rendszer leszakadt, vezetéktartó oszlopok dőltek ki. Ezen a vonalon is jelentős késésre kell számítani, illetve vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat

A MÁV Rt. becslése szerint a vasútvonalakon keletkezett kár értéke a százmillió forintot is elérheti.