A kormány törvényben tervezi szabályozni a közérdekű önkéntes tevékenységet, amely mintegy 400 ezer önkéntes segítő jogi státusát rendezné - hangzott el a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón.

Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter tájékoztatása szerint a joszabály egy fogadószervezetnél ellenszolgáltatás nélkül végzett munkaként határozná meg az önkéntes munka fogalmát. A fogadó szervezet - például egyház, állami vagy önkormányzati intézmény, közhasznú társaság - önálló jogviszony alapján foglalkoztatná a jövőben a segítőket nonprofit tevékenység elvégzésére.

A szabályozás meghatározná az adható juttatások körét, amelybe olyanok tartoznának, mint a munkaruha, szállásköltség-térítés, élet-, felelősség- vagy balesetbiztosítás, napidíj, illetve jutalom. Göncz Kinga felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarországon jelenleg dolgozó mintegy 400 ezer önkéntes munkája csaknem 18 milliárd forint társadalmi megtakarítást jelent az országnak évente.

A törvényi szabályozás az ilyen tevékenység társadalmi elismertségét szeretné növelni, és tiszta jogi keretet kíván nyújtani, élesen megkülönböztetve például az önkéntes munkát a feketemunka minden formájától.