Az eredeti vizsgatételekből tettek emelt és középszintű érettségi vizsgát a diákok csütörtökön informatikából - nyilatkozta a fővárosi Bolyai János Gyakorló Műszaki Szakközépiskola és Kollégium szakközépiskola-igazgatója csütörtökön.

Az oktatási tárca sajtóirodája szerint a tételek biztonságos CD-n voltak, így nem volt szükség a cserére. Szenes György, a főváros XIII. kerületében lévő középiskola igazgatója elmondta: csütörtök reggel 6.42 perckor küldött értesítést a minisztérium az ADAFOR rendszeren keresztül, hogy a régi tételek szerint bonyolítsák le a közép- és emelt szintű érettségi vizsgákat.

Az oktatási tárca sajtóirodája csütörtök délután közölte: az informatika esetében nem volt szükség a tételek cseréjére, a diákoknak nem elméleti, előre betanulható feladatokra, hanem a készségeket vizsgáló kérdésekre kellett a számítógép előtt választ adniuk.

Kisebb csúszást hozott a Bolyai János Gyakorló Műszaki Szakközépiskolában, hogy négy diák számára kellett új szoftvert beszerezni, ugyanis korábban az iskola nem jelezte, hogy az adott szoftver melyik változatára van szükség a vizsgán. Volt olyan diák, aki a forgalomból három éve kivont szoftvert kért - tudatta a sajtóiroda munkatársa. Az oktatási tárca számukra beszerezte a megfelelő szoftvereket, s a hozzájuk szükséges aktivációs kódot.
 
A minisztérium ugyanakkor közölte azt is, hogy a szerdai vihar okozta áramkimaradás miatt a Nyírségben egy iskolában fél órát csúszott az informatikaérettségi, s egy másik intézményben hasonló okok miatt tíz perccel később kezdtek a diákok. Ugyanakkor a maturálók ennyivel tovább is írhatták az érettségijüket.

A miniszterelnök és a szaktárca vezetője május 10-én állapodott meg az érettségi tételek újranyomtatásáról, miután több tárgy vizsgafeladatai idő előtt nyilvánosságra kerültek.