Mádl áll az élen a Fidesz-szavazáson

2005.05.22. 11:46

Tovább nőtt Mádl Ferenc előnye azon a szimpátiaszavazáson, amit a Fidesz szervezett a köztársasági elnök jelölés alkalmából. A szavazatokat hétfőig számolják össze, és utána mondja meg a párt, hogy kit jelölnek majd a parlamentben. Mádl már korábban jelezte, hogy nem készül újabb ciklusra.

A hivatalban lévő köztársasági elnök, Mádl Ferenc kapta a legtöbb szavazatot a Fidesznél. A párt egy hónapja gyűjti a szimpátia szavazatokat, amelyek alapján eldöntik, hogy kit támogatnak a júniusi parlamenti elnökválasztáson. A Fidesz szavazólapjára öt lehetséges jelölt nevét vették fel: Mádl Ferencet, aki jelenleg is köztársasági elnök, és 2000-ben a fideszes többségű parlamenttől kapta megbízatását; Sólyom Lászlót, akit a Védegylet nevű civil szervezet javasolt, és aki az MDF számára "elfogadható jelölt"; Szili Katalin házelnököt, az MSZP jelöltjét; Glatz Ferencet, az MTA volt elnökét, akit korábban hozott szóba de már elvetett az MSZP; és Gombár Csaba volt rádióelnököt, akit az SZDSZ látna szívesen a Sándor-palotában. A szavazáson két jelöltre is lehetett szavazni. Így 553 ezer szavazó 718 ezer szavazatot adott le. A voksolóknak meg kellett adniuk nevüket és címüket is.

Ahogy a múlt héten közölt részeredmények is mutatták, úgy most is Mádl Ferenc vezet. Az elnök előnye azóta tovább növekedett. Eddig a szavazatok 82 százalékát, mintegy hatszázezer voksot számoltak össze a fideszesek. A mostani eredmény szerint Mádl 38,6 százalékkal vezet, második Sólyom 33,8 százalékkal.  Szili 14,8, Glatz 11,1 Gombár pedig 1,7 százalékot kapott.

Kedden a négy parlamenti párt egyeztetést tart az MDF javaslatára az államfő-jelölésről. Az MSZP kongresszusa Szili Katalint jelölte, de ő nem megfelelő jelölt az SZDSZ számára, és Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke szerint sem lehet a a szocialista házelnök a tárgyalás alapja.

MSZP: "egy kutyakomédiának lett ma vége"

A Fidesz szimpátiaszavazásával köztiszteletben álló emberek nevét kampányeszközként használta és időt húzott - közölte Nyakó István, az MSZP szóvivője vasárnap. Hozzátette: ha a Fidesz valóban az emberek véleményére lett volna kíváncsi, akkor az elmúlt 15 évben - "akár liberális pártként, akár konzervatív pártként" - már többször lett volna alkalma az MSZP kezdeményezésének támogatására, miszerint a Magyar Köztársaság mindenkori elnökét a nép közvetlenül válassza. A szóvivő annak a véleményének adott hangot, hogy "egy kutyakomédiának lett ma vége".

SZDSZ: nem hiteles a szimpátiaszavazás

A Fidesz szimpátiaszavazása nem hiteles, és a szavazás eredménye nem befolyásolja majd a köztársaságielnök-választást - közölte az SZDSZ ügyvivője, Horn Gábor vasárnap. "Én ezt az egészet inkább egy címgyűjtési akciónak, mint szimpátiaszavazásnak gondolom, hiszen egy ellenőrizhetetlen és ellenőrizetlen aláírásgyűjtésről van szó, ahol fideszes aktivisták gyűjtöttek aláírásokat". Horn Gábor szerint azt szeretnék, ha "olyan köztársasági elnököt lehetne megválasztani, akinek a személye minden oldal támogatását vagy legalábbis elfogadását jelentené". Hozzátette: nem zárja ki, hogy ez bekövetkezik.

MDF: lényegtelen, hogy mi az eredménye a Fidesz "házi felmérésének"

Lényegtelen, hogy milyen eredményre vezetett a Fidesz "házi felmérése", az MDF ettől teljesen függetlenül Sólyom László mellett áll ki, őt javasolja köztársasági elnöknek - olvasható Dávid Ibolya pártelnök [origo]-hoz eljuttatott vasárnapi közleményében. Mint Dávid Ibolya írja, ha a pártoknak Sólyom László nem megfelelő jelölt és más, nagy tekintélyű, pártoktól és pártállami múlttól távol álló jelöltjük van, a Magyar Demokrata Fórum kész egyeztetni, tárgyalni. "Nem szabad, hogy mindenféle marketingakciók csökkentsék a köztársasági elnök tekintélyét" - közli Dávid Ibolya, hozzátéve, támogatja, hogy a nép válasszon köztársasági elnököt. Ám az, hogy különféle igényeknek megfelelően "díszletnek tekintsék az embereket, nem illő a tisztség méltóságához".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK