Totojázó biztosítókra, tehetetlen rendőrökre panaszkodunk

2005.05.25. 12:07

A lassú biztosítókra, a tehetetlen rendőrökre, az egészségügyre és a büntetőeljárásokra panaszkodnak a legtöbben azok közül, akik az országgyűlési biztosokhoz fordulnak. Az adatvédelmi biztos szerint folyamatosan korlátozzák a szabadságjogokat. Egyre többet panaszkodunk az ombudsmanoknál, de a nagyvárosokban élők jobban kihasználják ezt a lehetőséget: az állampolgári jogokkal kapcsolatos bejelentések háromnegyede városiaktól érkezik.

Forrás: ORIGO
Takács Albert

Tavaly mintegy 10 százalékkal több beadvány érkezett az állampolgári jogok országgyűlési biztosához és általános helyetteséhez, mint 2003-ban - mondta szerdán az ombudsmanok 2004. évi tevékenységéről szóló beszámolókat megnyitó parlamenti beszédében Lenkovics Barnabás. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa elmondta, hogy tavaly 4992 panaszos beadvány érkezett hivatalához, amelyekben 6781 jogsérelem szerepelt.

Egyre többen keresik fel személyesen a hivatalt, és nőtt az elektronikus úton érkezett megkeresések száma is. Nőtt a civil szervezetek, közösségek által benyújtott panaszok és csökkent a magánszemélyekhez kötődő beadványok száma. Az ombudsmanhoz panasszal fordulók mintegy háromnegyede városokban élő állampolgároktól érkezik.

A panaszok legtöbbje az egészségbiztosítással, nyugdíjbiztosítással, illetve munkaügyekkel kapcsolatban érkezett, és számos beadvány foglalkozott az egészségügyi ellátás hiányosságaival is. A második legtöbb panasz büntetőügyekkel kapcsolatos.

Totojázó biztosítók

Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint tavaly folytatódott az a tendencia, hogy országgyűlési képviselők, frakciók is megkeresik az ombudsmant különböző beadványokkal. A tavalyi év egyes jellegzetes ügyei kapcsán kifogásolta, hogy továbbra sem hagynak az állampolgárok folyószámláján egy minimális, a megélhetéshez szükséges összeget egy esetleges inkasszó után.

Kezdeményezte, hogy legyen valamilyen konkrét határideje a felelősség megállapításának, mert szerinte a biztosítóknak túl széles mérlegelési joguk van, a kárvallottak ügyét esetenként nem intézik elég gyorsan. A rendőri intézkedések hatásfokát illetően is elégedetlenek a panaszosok.

Megalázó ellenőrzések

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint Magyarországon, más uniós országokhoz hasonlóan, látszatra jogszerűen, folyamatosan és rendszeresen korlátozzák a szabadságjogokat a szervezett bűnözés elleni védekezés és a terrorveszélyre való hivatkozás alapján. Tavaly olyan új törekvésekkel kellett szembenézni, amelyek a polgárok ellenőrzésére, adataik új módszerekkel történő nyilvántartására irányultak a terrorizmus, a szervezett bűnözés elleni harc, a biztonság jegyében - mondta.

"Egyre több az igazoltatás, egyre több a felírás, egyre több a motozás és a csomagátvizsgálás, egyre több a telefonlehallgatás, egyre több kamera működik" - fogalmazott. Mint mondta, számos állami szervezet, állami tulajdonú gazdasági társaság vezetője személyes jogokat, illetve adatvédelmi elveket sértő, megalázó ellenőrzési módszerekkel kísérletezik.

A hivatal tavaly 1804 adatkezelő tevékenységét vizsgálta. Az összes kifogásolt adatkezelés 40 százalékában megállapítást nyert, hogy jogos vagy részben jogos volt a panasz.

Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztos szerint 2006-ban a jelenleg hatályos jogszabályok szerint nem lehet kisebbségi önkormányzati választást tartani. Az ombudsman beszámolóját összegezve úgy fogalmazott: "a 2004-es év mentes volt a nagyon látványos, nagy sajtóvisszhangot kiváltó botrányoktól", a statisztikákat tekintve pedig nem különbözött jelentősen a korábbi évtől.

KAPCSOLÓDÓ CIKK