A legfontosabb Önöknek, hogy diplomás férfi legyen Magyarország következő köztársasági elnöke - derül ki szavazásunk eredményeiből. Nem túl gazdag, istenhívő elnököt akarnak, aki családi házban él, és nem baj, ha dohányzik. Olvasóink elnöke nem pártpolitikus, és az MSZMP-nek sem volt tagja. Ízlése és a világnézete mérsékelten konzervatív. Az abortuszt például elfogadja, de a melegek házasságát már nem, szereti a visszafogott eleganciát, de azért ultizik, és lecsót fogyaszt. A Győzike-show-t nem szeretheti. Rettentően fontos azonban, hogy szelektíven gyűjtse a szemetet.

Az elmúlt napokban önök ötvenegy kérdésre adott szavazataikkal megrajzolhatták az ideális köztársasági elnök portréját. A szavazást szerda délben lezártuk, eredményét most közöljük. Szembetűnő, hogy az eddigi egyetlen hivatalos jelölt - Szili Katalin - sokban eltér az önök által megrajzolt ideális képtől. Például azért, mert nő, míg szavazóink közül szám szerint a legtöbben arra kattintottak, hogy "inkább férfi" legyen.

Ön szerint mi legyen a köztársasági elnök?

Inkább nő                         26%

Inkább férfi                       74%

Amikor az ideális államfő életkorát firtattuk, akkor hat lehetőség között választhattak. Mégis, olvasóink fele egy irányba szavazott: legyen 55 és 65 év közötti az elnök. 35 év alattit az alkotmány nem is enged, ezért meg se kérdeztük. Érdekes viszont, hogy ilyen korú elnök még nem volt. Mádl Ferenc és Göncz Árpád is idősebbek voltak megválasztásukkor.

Ön szerint hány éves legyen a köztársasági elnök?

35-45 között                7%

45-55 között                25%

55-65 között                49%

65-75 között                17,5%

75-85 között                0,5%

még idősebb                 1%

Rákérdeztünk az álomelnök családi állapotára is. Itt megengedő kérdéseket tettünk fel, tehát több helyre is lehetett szavazni. A válaszok százalékos megoszlását ezért úgy számoltuk ki, hogy megnéztük, átlagosan hány válasz érkezett az összes kérdésre, és ebből hány százalék kattintott az itt olvasható egy-egy lehetőségre. Az már ránézésre látszott, hogy a legkévésbé az zavarná önöket, ha nem pecsételné meg házassággal is kapcsolatát az elnök. A legkevésbé pedig azt tudnák elfogadni, ha homoszexuális lenne, bár olvasóink több mint a negyedét ez sem zavarná. Az eddigi két elnök házasságban él, és gyermekük is van.

Ön szerint lehet a köztársasági elnök...

Elvált?                             73% szerint ez nem baj

Gyermektelen?                78% szerint lehet

Egyedülálló?                    73%-ot ez sem zavarna

Élettársi viszonyban élő?  81% így is elfogadná az elnököt

Homoszexuális?               27% tartaná ezt elfogadhatónak

Tanulatlan elnök szóba sem jöhet önöknél. Ez nem csak az alábbi kérdésre adott válaszok közti nagy aránykülönbségből, hanem abból is látszik, hogy az elnök neméről szóló kérdésünk után erre szavaztak a legtöbben.

Ön szerint diplomás személy legyen az elnök?

Igen         93%

Nem        7%