A kormány döntése értelmében egyszerre épülhet meg a 4-es metró 14 állomása a Kelenföldi pályaudvar és a Bosnyák tér között. A közel 400 milliárdos beruházás így 10-15 százalékkal lehet olcsóbb.

Egy ütemben épülhet meg a 4-es metró 14 állomása a Kelenföldi pályaudvar és a Bosnyák tér között - közölte szerdán a főpolgármester. Demszky Gábor elmondta: a városháza abban állapodott meg a kormánnyal, hogy a metrótörvényt júniusban ennek megfelelően módosítják. A főpolgármester szerint a 386 milliárd forint értékű beruházás 10-15 százalékkal lehet olcsóbb, ha egyszerre írják ki a metrókocsikra, és az alagútfúrásra vonatkozó tendereket.

A beruházás költségein az állam és a főváros 80-20 százalékos arányban osztozik. A Kelenföld és a Baross tér közötti szakasz 2009 végéig, a Bosnyák térig tartó rész pedig 2010-ig épülne meg. A főpolgármester elmondta: 22, egyenként négy kocsiból álló metrószerelvényt szerez be a BKV, összesen 45 milliárd forintért. Demszky közölte, hogy az új törvény elfogadására azért van szükség, mert a 2003-ban megalkotott jogszabályban a Medgyessy-kormány még csak a Kelenföldi pályaudvar és a Baross tér közötti szakaszra vállalt pénzügyi garanciát.