Sólyom László köztársasági elnök-jelölt megválasztása esetén azt tartaná a legnagyobb kihívásnak, hogy "helyes mértéket sugározzon". Akkor szólalna meg, ha nagyon nagy baj van, fogalmazott. Megköszönte mindenkinek a támogatását, de jelezte, hogy elsősorban a Védegylet nevű civil szervezet jelöltjének érzi magát. Elnökként fellépne a jövő nemzedéke ombudsmanja tisztség felállításáért és a hadsereg főparancsnokaként a Zengőre tervezett radar építését is megakadályozná, ha kiderül, hogy lehetséges más megoldás is.

Sólyom László köztársasági elnök-jelölt szerda délután tartott először sajtótájékoztatót azóta, hogy hetven fideszes és nyolc MDF-es képviselő hivatalosan is jelölte őt az államfői posztra. Az MSZP már korábban Szili Katalint jelölte. Mivel az SZDSZ nem vesz részt az elnökválasztáson, a jelenlegi állás szerint Sólyom László az esélyesebb jelölt, hiszen az ellenzéki képviselők többen vannak, mint a szocialisták.

Sólyom László visszaemlékezett arra, hogy amikor idén februárban a Védegylet nevű, környezetvédelmi szervezet amelynek egyik alapítója felvetette jelölését, akkor nagyon kevesen bíztak abban, hogy ebből lehet valami. "Érdekes, hogy alakulnak ki olyan történelmi helyzetek, amikor célba ér egy történelmi jó szándék" - fogalmazott, utalva arra, hogy a kezdeti szervezkedés a nyolcvanas évek németországi zöld mozgalmának működésére emlékeztette.

Sólyom jelölése úgy kezdődött, hogy 110 ismert közéleti személyiség aláírásával megerősített ajánlást küldött szét a Védegylet az összes parlamenti képviselőnek. György Lajos ökofilozófus fiával, György Péter esztétával állították össze azt a listát, amiből összeállt az aláírók névsora. Igyekeztek hívőket, neoliberálisokat, konzervatívokat és zöldeket is összeszedni. Végül ismert rockzenészektől volt SZDSZ-tagokon át Orbán Viktor polgári körének két tagjáig számos, egymással egyéb kérdésekben sokat vitatkozó személy aláírta a javaslatot. "Azt hitték sokan, hogy ennek csak pedagógiai haszna lehet" - fogalmazott Sólyom. A pedagógiai hasznot a Védegylet úgy értette, hogy így lehet felhívni arra a figyelmet, hogy a civilek is beleszólhatnak a döntésekbe, és egy közös gesztussal vissza kellene térni az 1989-es rendszerváltás jogállami forradalmának nemes eszméjéhez. Sólyom méltatói a sajtótájékoztató előtt arról beszéltek, hogy a jelöléssel az értékelvű, pártpolitikán felül álló politizálás fontosságára kívánták felhívni a figyelmet. György Lajos mellett Majthényi László volt adatvédelmi biztos, Sólyom egykori alkotmánybírósági tanácsadója és Elek István, a Heti Válasz szerkesztőbizottságának tagja méltatták Sólyom érdemeit.

Sólyom végül a Fidesz támogatásával lett jelölt. A párt önkéntes jelentkezésen alapuló közvélemény-kutatásán ugyan Mádl Ferenc győzött, de a jelenlegi elnök nem vállalt volna újabb jelölést, így a második helyen végzett Sólyom mellé állt a frakció. Sólyom megköszönte a politikai támogatást is, de kijelentette, hogy ő a pártokkal nem kommunikált jelöléséről. "A Védegylet pajzsával vonulhatok oda, ahol a lovagi torna el fog dőlni" - utalt arra, hogy a civilek jelöltjeként várja a jövő heti szavazást. Pártok felett állósága mellett érvelt a Védegylet egyik tagja, amikor arról beszélt, hogy alkotmánybíróként Sólyom ugyan minden pártot megsértett, de utólag ők is belátták, hogy felelős döntéseket hozott.

Sólyom László két részre osztotta az elnöki teendők elvégzését. Mint jelezte az adminisztrációs jogi feladatoktól nem tart, hiszen ebben már van gyakorlata. Ugyanakkor - Majthényi Lászlót idézve " morális hatalmi ágnak is nevezte az elnöki tisztséget. Ennek megfelelni jelenthet majd komoly kihívást számára. "Akkor kell megszólalni, ha nagyon nagy baj van" - fogalmazott. Arra nem kívánt az [origo] kérdésére konkrét példát mondani, hogy az elmúlt tizenöt évben például mikor volt nagy baj, mert közvetetten sem akarta kritizálni az eddigi elnökök tevékenységét. Ugyanakkor mind Göncz Árpádot mind Mádl Ferencet nagyszerű példának nevezte arra, hogy "ha valakinek van karaktere és muníciója, akkor ezt elrontani nem lehet".

Az ökológiai ügyekben máris nagyon nagy baj van, jelezte később, inkább előre tekintve. Ezért ha megválasztják, tenne azért, hogy a parlament foglalkozzon a jövő nemzedéke ombudsmanja tisztség létrehozásával. Az intézmény tervét Sólyom évekkel ezelőtt a Védegylet számára dolgozta ki. Az erről szóló törvényt - mint a jelölt elmondta - éppen riválisa, Szili Katalin már benyújtotta a parlamentnek, de még tárgysorozatba se vették. A másik konkrét terve a Zengőre tervezett lokátorra vonatkozik. Az elnök egyben a hadsereg főparancsnoka is, így tenne azért, hogy a NATO-radar csak akkor épülhessen a védett területen, ha bebizonyosodik, hogy más módon lehetetlenné válna Magyarország védelme.

Magyari Péter