Gyurcsány és Orbán zsebében kutatnak a képviselők

2005.06.01. 6:57

Ma tartja meg első ülését az Orbán család meggazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság. Szintén ma ül össze először az Apró-Gyurcsány érdekkör meggazdagodását vizsgáló bizottság is.

Molnár László (MSZP) elnökletével szerdán tartja első ülését az Orbán család meggazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság. Az Élet és Irodalom című hetilapban az év elején Tokaji borcsaták című cikksorozat jelent meg, az itt közölt adatok szerint Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft.-ben tulajdonostárs volt Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége is. E kft. állítólagos 2001. június 4-i taggyűlési jegyzőkönyvéből idézett a hetilap olyan, Orbán Viktornak tulajdonított kijelentést, miszerint az akkori kormányfő azt mondta volna: "Mi közvetlenül nem vehetünk meg semmit a kereskedőháztól, forgácsokat le lehet választani az ésszerű vagyongazdálkodás keretében a kereskedőháztól".

Az Orbán-bizottság szerdai ülésén dönt az ügyrendről, a bizottság nyári ülésrendjéről, valamint arról, hogy kiket, milyen ütemben hívnak be bizottsági meghallgatásra. A vizsgáló bizottság kormánypárti elnöke mellett az alelnöki tisztséget a fideszes Répássy Róbert tölti be. A testület tagjai: Kovács Tibor, Szabó Zoltán és Török Zsolt (MSZP), Koncz Ferenc és Rubovszky György (Fidesz), Eörsi Mátyás (SZDSZ), Herényi Károly (MDF) és Ékes József (független). A bizottság megbízatása megalakulásától számítva 180 napig tart. Az Országgyűlés házszabálya szerint a bizottságnak zárójelentés elkészítésével kell lezárnia tevékenységét. E dokumentum november 19-re várható.

Ma ül össze először az Apró-Gyurcsány érdekkör meggazdagodásának titkait vizsgáló parlamenti bizottság is, Szijjártó Péter fideszes képviselő elnökletével. Az ellenzéki bizottsági elnök szerint az első ülésen nagyon világosan és átláthatóan meg kell állapítani a testület ügyrendjét. Dönteni kell a munkatervről is, hogy milyen sűrűséggel ülésezzen a testület, milyen iratokat kérjenek be, és kiket hallgassanak meg. A Fidesz által kezdeményezett vizsgáló bizottság célja, hogy tisztázza az "Apró-Gyurcsány érdekkör" privatizációban betöltött   szerepét, feltárja állami vállalatokkal ápolt kapcsolatát, és fényt derítsen arra, hogy milyen forrásokból származott a miniszterelnök   tavalyi 100 milliós és tavalyelőtti 83 millió forintos jövedelme.

Az országgyűlés május 23-án, 309 igen szavazattal, 2 ellenében, 5 tartózkodás mellett fogadta el az Apró-Gyurcsány érdekkört vizsgáló bizottság megalakulásáról szóló határozati javaslatot. A képviselők támogató döntése után a vizsgáló bizottság elnöke Szijjártó Péter (Fidesz), alelnöke Csiha Judit (MSZP), tagja Faragó Péter, Tóth Károly, Vadai Ágnes (MSZP), Balsai István, Papcsák Ferenc (Fidesz), Bőhm András (SZDSZ), Herényi Károly (MDF) és Csampa Zsolt (független).