Nem szolgálati titok megsértése, hanem vesztegetés gyanújával folyik tovább a nyomozás az érettségi-ügyben. Jelenleg nincs még gyanúsítottja a tétellopásnak, amely összesen 250 millió forintos pluszkiadást jelentett a költségvetésnek.

Az érettségi tételek idő előtti kiszivárogtatása ügyében a vizsgálat tovább folytatódik vesztegetés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda. A nyomozók a Legfőbb Ügyészség utasítása értelmében megszüntetik a három fiatallal szemben szolgálati titoksértés megalapozott gyanújával indított eljárást és vesztegetés miatt nyomoznak tovább.

Szolgálati titok megsértése miatt azért nem lehet a továbbiakban nyomozni, mivel nem voltak megfelelően minősítve az érettségi tételek - magyarázta a Legfőbb Ügyészség szóvivője, Borbély Zoltán. Ehhez az ügyészség szerint minden egyes lapon jelezni kellett volna a szolgálati titokra utaló jelölést. "Az oktatási tárca helyettes államtitkára tavaly novemberben levélben hívta fel erre a hiányosságra az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgabizottság figyelmét, ennek pótlása azonban elmaradt" - közölte a szóvivő. Azzal kapcsolatosan, hogy ki mulaszthatott, az ügyészség nem kívánt állást foglalni.

Az oktatási tárca szerint abszurd és életszerűtlen az, hogy minden feladatlap minden egyes oldalán külön kell jelezni, hogy szolgálati titok tárgyát képezik, mivel a minősített adattartalomra vonatkozó jelölés minden érettségi feladatlapot tartalmazó borítékon, illetve minden iskolának kézbesítendő csomagon rajta volt. A borítékok, illetve csomagok maguk kapták meg a minősítést, ami azért is magától értetődik, mert azokat a feladatlapok megtekintéséig - tehát a vizsga megkezdéséig - egységesen, felbontatlanul kellett kezelni. A diákok kezébe kerülő feladatlapok a jogszerű felbontást követően már nem minősülnek szolgálati titoknak, ezért lenne teljesen értelmetlen ezt a minősítést a feladatlapokra ráírni. Azok, akik a jelzett borítékokat a ráírt időpont előtt felnyitották, mindenképpen elkövették legalább a szolgálati titoksértést - állítja az oktatási tárca.

Összesen 250 millióba került a tétellopás

A kiszivárogtatások miatt több tantárgyból új tételsort kellett nyomtatni, a matematikát pedig újra kellett írni azoknak a diákoknak, akiknek az eredmény felvételijükbe beleszámított. "Összesen 315 ezer 991 tételsort kellett előállítani és kiszállítani az iskolákba. A tételek 9 millió 289 ezer oldalt tettek ki" - közölte a kormányszóvivő, aki hozzátette: a kormányzatnak 249,5 millió forintjába került, hogy az érettségi tételek ellopását és nyilvánosságra hozatalát követően új tételsorokat gyártsanak és azokat eljuttassák az iskolákhoz.

MTI/[origo]