Kulcsár Attila azt állítja, hogy az ő ügyéhez javarészt nincs is közük azoknak a cégeknek, amelyeknek vagyonát május elején zárolta a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A K&H Equities volt álbrókere tudomása szerint a hétfőn meggyanúsított Kodela László volt helyettes államtitkár sem követett el adócsalást. Ügye politikai vonatkozásairól továbbra sem akart nyilatkozni Kulcsár.

Jelentős részében semmi közük a büntetőügyemhez azoknak a cégeknek, illetve magánszemélyeknek, amelyek vagyonát zárolta a Pesti Központi Kerületi Bíróság május elején. Nagyrészt nem is ismerem a listán szereplő cégeket vagy magánszemélyeket - nyilatkozta Kulcsár Attila pénteken. A K & H Bank volt ügyvezető igazgatója, a K & H Equities egykori üzletág-vezetője szerint az érintett cégeknek és magánszemélyeknek, illetve az átutalások jelentős részének semmi köze nincs az ő büntetőügyéhez, illetve a sikkasztáshoz. "Tévedés, hogy itt Kulcsár-cégekről lenne szó, a listán szereplő cégeknek a felét nem is ismerem, nem tartoznak az érdekeltségi körömbe. A három off-shore cégből egyedül a Britton tartozott az érdekeltségi körömbe" - mondta.

Kodela László, a Miniszterelnöki Hivatal volt helyettes államtitkára hétfői meggyanúsításával kapcsolatban kijelentette: "ezzel kapcsolatban biztos, hogy a közeljövőben engem is kihallgatnak". Megjegyezte ugyanakkor, hogy nem ismeri a Kodela László elleni gyanúsítás pontos szövegét, csak a sajtóban megjelenteket, de tudomása szerint "nem követett el adócsalást Kodela úr".

Tanúként idézte be Kulcsár Attilát a Csongrád Megyei Bíróság Katonai tanácsa Bácskai János, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ beosztásából felfüggesztett főigazgatójának jövő héten kezdődő büntetőügyében is. Kulcsár Atila pénteken elmondta: rendszeres orvosi és gyógyszeres kezelés alatt áll, ezért "bizonytalan, hogy az egészségi állapotom miatt meg tudok-e jelenni a tárgyaláson". Betegsége részleteiről nem kívánt nyilatkozni. "De ha egészségi állapotom lehetővé teszi, akkor tanúvallomást teszek. Tanúként nem csak vallomást kell tennem, hanem köteles vagyok az igazságot mondani. Remélem, a jövő héten megtörténnek a tanúkihallgatások" - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy terhelő vallomást tett-e Bácskai Jánossal kapcsolatban, mindössze annyit mondott: "Bácskai úrral kapcsolatban valóban tettem vallomást, de hogy az terhelő-e vagy sem, azt majd a bíróság eldönti".

"Pár héten belül befejeződik a nyomozás, már csak azért is, mert információim szerint június közepétől elkezdődik az iratismertetés. Több tízezer oldal a nyomozati anyag" - mondta Kulcsár, aki valószínűnek tartja, hogy a nyomozás befejezéséig még lesznek kihallgatások. Hozzátette azt is, hogy korábbi sajtóhírekkel ellentétben nem pusztán az ő vallomása alapján a gyanúsították meg az ügy szereplőinek legalább háromnegyedét. "Az én vallomásom tartalmától függetlenül gyanúsították meg a jelenlegi gyanúsítottak nagy részét" - mondta.

A K & H Equities egykori üzletág-vezetője arról is beszélt, hogy véleménye szerint a gyanúsítottak egy részéről ki fog derülni, nem szándékosan, legfeljebb gondatlanságból követtek el bűncselekményt. Példaként említette, hogy a banki alkalmazottak közül többen is vannak, akik nem tehetnek arról, hogy az ügy gyanúsítottjai lettek. "Nagyon remélem, hogy a bíróság beazonosítja, éveken keresztül kik voltak az igazi haszonélvezői a törvénytelen tranzakcióknak" - jelentette ki.

Kulcsár az ügy politikai vonatkozásairól továbbra sem kívánt nyilatkozni.

A K & H Equities egykori vezető beosztású munkatársát 20,8 milliárd forintra elkövetett sikkasztással gyanúsítják, amivel 10,7 milliárd forint kárt okozott. Kulcsár Attila pénteki nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy számításai szerint a tényleges kárérték a gyanúsításban szereplő összegnél alacsonyabb, hat-hétmilliárd forint, ami még valószínűleg csökkenhet a folyamatos zár alá vételek és a bank által visszaperelt összegek esetleges megtérülése miatt.