Az egyeztetés első lépéseként Áder János kérjen bocsánatot Sólyom Lászlótól a Fidesz hétfői méltatlan magatartása miatt - nyilatkozta Dávid Ibolya hétfő este annak kapcsán, hogy a Fidesz frakcióvezetője egyeztetésre hívta, Sólyom László támogatása ügyében.

Bocsánatkérésre szólította fel Dávid Ibolya a Fidesz frakcióvezetőjét, amiért a köztársasági elnökválasztás első fordulójában távolmaradásukkal méltatlan helyzetbe hozták Sólyom Lászlót. Ezt követően célszerű szót ejteni az egyeztetés további lépéseiről - tette hozzá az MDF elnöke, aki mellett Lezsák Sándort, a Nemzeti Fórum képviselőjét is meghívta a találkozóra Áder János.

Annak ellenére, hogy a Fidesz is az első fordulóra jelölte Sólyom Lászlót, nem jöttek el szavazni, "ravaszkodnak, gondolatrendőrséget játszanak, olyan áron is, hogy közben cserbenhagyták a köztársaságielnök-jelöltet. Ez egy szégyenteljes eljárás volt" - mondta Dávid Ibolya.

A Fidesz és az SZDSZ is bizonytalan saját frakciótagjainak a szavazatában, ezért nem engedték szavazni képviselőiket - tette hozzá.

Mint mondta, Áder János nem bízik saját képviselőcsoportjában, és a Fidesz képviselői "kapkodásukban össze-vissza beszélnek". Áder János azt mondta, nem értesítették idő hiányában Sólyom Lászlót arról, hogy távol maradnak a szavazástól, Pokorni Zoltán pedig azt nyilatkozta, hogy ez a jelölt tudomásával történt.

Miért játszanak a leendő köztársasági elnök tekintélyével? - tette fel a kérdést az MDF elnöke.