Sólyom László, az ellenzéki pártok jelöltje 185 szavazattal nyerte az elnökválasztást. Szili Katalin MSZP-s jelölt 182 voksot kapott. Az SZDSZ-ből 17-en nem szavaztak, hárman azonban a frakciótilalom ellenére voksoltak. Sólyom letette az esküt, hivatalosan augusztustól lesz köztársasági elnök öt éven át. Az MSZP rendkívüli kongresszuson értékeli a köztársasági elnökválasztás kimenetelét.

Véget ért az elnökválasztás utolsó fordulója. Az ellenzéki pártok által támogatott Sólyom László nyert. A szavazáson minden képviselő megjelent, a 386-ból 17 SZDSZ-es visszaadta szavazólapját. Egy érvénytelen szavazat volt, egy pedig "eltűnt".

Sólyomra 185-en szavaztak, Szili Katalin házelnök, az MSZP jelöltje 182 voksot kapott. Sólyom, aki letette az esküt, augusztus 5-étől lesz köztársasági elnök, addig Mádl Ferenc tölti be a hivatalt, aki gratulált utódjának.

A szavazás titkos, így nem lehet tudni, hogy melyik képviselő kire szavazott, azonban a legvalószínűbb forgatókönyv szerint Sólyomra a 169 fideszes, a 8 MDF-es és 8 független képviselő voksolt. Szili a 178 MSZP-s szavazata mellett három szabad demokrata és egy független szavazatot söpört be.

Sólyom helyes mértéket sugározna

"Az elnök szótlanul is adjon mintát és sugározza a helyes mértéket" - mondta az Országgyűlés előtt tartott beszédében megválasztása után Sólyom László, aki az emberi méltóságot és az élet védelmét, illetve a véleménynyilvánítás szabadságát emelte ki az alkotmányos alapjogok közül rövid szónoklatában. "Egyetlen párt sem érezheti kudarcának a megválasztásomat" - jelentette ki Sólyom László, aki megköszönte a Védegyletnek, hogy a képviselők figyelmébe ajánlotta személyét, valamint azoknak az értelmiségieknek is köszönetet mondott, akik támogatására nyílt levelet írtak. Végül köszönetét fejezte ki az őt jelölő frakcióknak és az Országgyűlésnek.

Az újságíroknak a szavazás után arról beszélt, hogy passzív, szigorú és keveset beszélő államfő akar lenni. "Én nagyon komolyan veszem azt, hogy az elnök keveset szóljon, mert különben el fog veszni a szavainak a súlya" - nyilatkozta Sólyom László, aki szerint "nem volt semmi alkotmányellenesség" a választási procedúrában, a pártok taktikái pedig nem rá tartoznak, mindvégig civil jelöltként vett részt a folyamatban. Arra az újságírói felvetésre, hogy tevékenységének köszönhetően több munka hárul-e majd az Alkotmánybíróságra, az új államfő azt válaszolta: nem hiszi, "a sas nem kapkod legyek után, a sólyom sem".

Szili Katalin a szavazás után azt mondta: nem tartja kudarcnak a végeredményt, nemes vetélkedésben maradt alul úgy, hogy a harmadik fordulóban "bárhogy lehetett volna". Szili szerint az MSZP-nek elemezni kell a kialakult helyzetet és következtetéseket kell levonnia. Azzal nem kívánt foglalkozni, hogy az SZDSZ távolmaradt a szavazástól. Megjegyezte még, hogy úgy érzi, a mögötte álló társadalmi támogatottsággal még a jövőben is lesz politikai szerepe.