Egy rossz éjszakával fizethetünk az olcsó piáért

2005.06.08. 15:50

Egy napi hideg élelemmel kell elindulni Romániába azoknak, akik cigarettát vagy szeszesitalt akarnak az országba behozni. Egy 40 évvel ezelőtt hozott rendelet szerint csak 24 óra elteltével lépheti át a határt a turista, ha dohányterméket vagy alkoholt vásárolt. A Vám- és Pénzügyőrség május közepe óta újra betartatja az 1964-es rendelkezést.

Mindössze 30 kilométerre van Debrecentől a nyírábrányi határátkelő. Így nagy a csábítás, hogy a jóval olcsóbb román áruházakban vásároljanak alkoholt és cigarettát a magyarok. Autóval ugyanis az út oda-vissza egy-két óra. Az út hossza nem változott az elmúlt egy hónapban, a bevásárláshoz szükséges idő viszont igen. Egy 1964-ben hozott rendeletet május közepe óta újra szigorúan betartanak a határon. A szabályozás szerint csak 24 óra elteltével lehet visszajönni az országba akkor, ha a turista alkoholt vagy cigarettát akar áthozni. A szigorítás megdöbbentette az utazókat.

Július 9-én esküvőre leszünk hivatalosak, jó hogy tudjuk, hogy nehogy már megajándékozzanak egy üveg itallal, és el merjem hozni, mert nem engednek vissza - hallhattuk Kiss Imrénét. Persze vannak olyan utasok is, akik örülnek a szigorításnak, így sokkal kevesebb lesz a bevásárló turista, és nem kell annyit várni. Enyhült az átkelés, könnyebbé vált, aki tisztességes úton megy, annak nincs mitől félni - mondta Albert György Lajos.

A szigorításra a határőr bódéra ragasztott lap hívja fel az utazók figyelmét. Emellett a vámosok is tájékoztatják az autósokat, ha ez az útlevélvizsgálat közben szóba kerül. A Vám- és Pénzügyőrség illetékese szerint azért van szükség a már-már elfeledett 40 éves szabály betartatására, mert sokan üzletszerűen hozták be az italokat és a cigarettát a határon. Az utasok nagy része sajnos kihasználta ezt a rendeletet, és turistaként rengeteg cigarettát és szeszes italt hozott be nap mint nap, kollégáim sajnos jóhiszeműek voltak. Az elmúlt hetekben úgymond bekeményítettünk, és szigorúan vesszük ezt a szabályozást - nyilatkozta Kupecz József, a VPOP Észak-Alföldi Regionális Parancsnokságának sajtóreferense. A hivatal munkatársa azt tanácsolja az utazóknak: jól gondolják meg, hogy mit is hoznak be az országba. Ha ugyanis nem tudnak egy napot maradni a román oldalon, kénytelenek a határon várakozni vagy otthagyni a cigarettát és alkoholt.