A szocialista Jánosi György verseket ír, a fideszes Nyitray András progresszív metált pengetett basszusgitárján, a független Németh Zsolt pedig polgári körös rendezvényeken nagybőgőn játszik. Áder János és Dávid Ibolya műkedvelő riporterek, Kolber István tárca nélküli miniszter otthon festeget. A képviselőket mint műkedvelőket mutatjuk most be.

Fotó: MTI
"A hatalom olyan, mint a folyó"

Jánosi György volt sportminiszter és az MSZP volt választmányi elnöke májusban verseskötetet jelentetett meg. Nem ő az egyetlen azonban a parlamentben, aki szabad idejében kreatív feladatokkal szórakoztatja magát és környezetét. Összeállításunkban csak olyanok tevékenységét vettük számba, akik műkedvelőnek számítanak. Lezsák Sándor (volt MDF, jelenleg független) kétkötetes költő és az Atilla - Isten kardja című rockopera szövegének szerzője például már túl profi ahhoz, hogy önálló bekezdést kapjon egy ilyen gyűjteményben.

Jánosi György kötetének címe Részeg angyalok. A hatvannégy oldalas könyvben szonettek mellett aforizmák is vannak. Jánosi sokszor a politikában szerzett élményeit dolgozta fel, idézve az ókori római politikus-költők világát.

A hatalom olyan, mint a folyó
Néha elnyel néha felszínre dob
De mindig lefelé visz az ár.

A siker utáni bukás alapélménye a költő Jánosinak:

Ha már mindent elvettek tőled
A tisztességet a hitet és az álmokat
Ülsz majd egy sötét nyirkos szobában
A pamlagon vagy a jéghideg kövön
Lehunyt szemmel bámulod a plafont.

Az is kiderül, hogy a lírai én miben látja lelki pokoljárásának okait:

Ahol mindenki hallgat
Ott a szó gyakran hőstett
Olykor öngyilkosság

Jánosi György rendszeresen balról kritizálta az MSZP-t és a kormányt, Gyurcsány Ferenc politikai ellenfelének számít a pártban.

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője a mostani ünnepi könyvhéten jelentkezett kötettel, de a parlamentben elmondott napirend előtti beszédeit tartalmazó mű nem számít a mostani vizsgálódásunkba, mert hivatalos tevékenységével szorosan összefügg. Amikor viszont tévériporterkedik, akkor már ő is műkedvelőnek számít. Áder a Rábaközi Stúdió nevű kábeltévé csornai adásában szokott szerepelni. A Fidesz egyik legbefolyásosabb politikusa Csorna képviselője is, így egyik állandó műsorában parlamenti tevékenységéről számol be rendszeresen. Van azonban egy saját talk-showja is: Beszédes esték címmel egy-egy ismert személyiséggel készít interjút. A tévé honlapja szerint Schmidt Mária, Reviczky Gábor és Berecz András népdalénekes is a meghívottak között volt már. A műsor már akkor is szerepelt a tévé programján, amikor Áder János még az Országgyűlés elnöke volt.

Kokóról kiderül, hogy nagyra értékeli Dávid Ibolyát

Szintén újságírói ambíciók lehetnek Dávid Ibolyában, az MDF elnökében. Ő még igazságügyi miniszterként, 2001-ben jelentetett meg interjúkötetet, Miért éppen én? - Dávid Ibolya beszélgetései címmel. A könyvben Koko, Göncz Árpád, Presser Gábor és Boross Péter mellett számos ismert személyiséggel beszélget, legtöbbször szabadon csapongva. A beszélgetések nem klasszikus interjúra hasonlítanak, hiszen sokszor Dávid is hosszan beszél magáról. A kötetet sok színes fénykép díszíti, amelyeken általában kávé mellett csevegnek a kötet szereplői Dávid Ibolyával. A társalgások szövegét Kálmán Zsuzsa szerkesztette kötetté.

Lemondott már művész ambícióiról Simon Gábor, szocialista képviselő, aki éppen Jánosi Györgyöt váltotta a párt választmányának élén. Pedig a zenétől a költészetig több műfajjal is próbálkozott, főiskolás korában. C kategóriás rendezői vizsgát tett és könnyűzenei előadói engedélye is volt. Írt egy musical szövegkönyvet is, a főszereplőknek Vám Piroska és Draku Lajos neveket adta. Egy antológiában néhány verse is megjelent. Álljon itt Kézbe zárt egek című költeménye:

Falak temetnek
Égő havon futó nyomokat
Lépteim zaját
Hangszórók okádják arcodba
Táblákat emelek
S tépek ki szememből
Agyam cseppjeit szórom
A csend megtört villanásaiba
Fegyverek simítják ajkamat
Ránehezednek a kezemre
S anyám hangjával szólítják nevemet.

Simon így vall művészi karrierjéről a honlapján: "Izgalmas korszak volt: az életem szép, ám már lezárt része. Ez az én döntésem volt, mert úgy gondoltam, csak kimagasló tehetségnek érdemes lenni, a gyengékkel és a középszerrel Dunát lehet rekeszteni. Így aztán ma már csak bölcsességbe fásult közhelyeket írok, egy-két sorban."