Csak traktorral lehet elérni egy elöntött települést

2005.06.13. 8:26

A Hernád áradása miatt lezárták  a forgalom elől a Novajidrány és Vizsoly, illetve az Ináncs és Pere közötti útszakaszokat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A folyó Hernádszentandrást elzárta a külvilágtól.

A nyílt ártéri területeken átvezető utak mélyebben fekvő területeit elöntötte a Hernád, ezért lezárták a Novajidrány-Vizsoly, és az Inács-Pere közötti utakat. Az utóbbi szakaszok között helyezkedik el Hernádszentandrás, ezért a települést csak traktorral lehet megközelíteni. Vízátfolyás nehezíti a közlekedést a Sajólád-Bőcs közötti útszakaszon is.
 
Hatvankét kilométer hosszúságú árvízvédelmi vonal van harmadfokú készültségben a Hernád mentén - közölte Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője. A folyó Hidasnémetinél 351 centiméterrel tetőzött, de az alsó szakaszon továbbra is árad. A vizsolyi gátőrjárásnál - kétezer homokzsákból - bordás megtámasztással sikerült a folyót a medrében tartani.

A Hernád mentén összefüggő árvízvédelmi védvonal nem épült ki, a nyílt ártéri területeken található települések bevédésére - Tornyosnémeti, Hidasnémeti, Gibárt, Kiskinizs, Hernádszentandrás, Halmaj, Ináncs, Ócsanálos, Gesztely, Bőcs - községi körtöltések épültek, amelyeken a vízkár-elhárítási tevékenység a helyi önkormányzatok feladata. "Felsődobsza, Nagykinizs, Hernádkércs, Szentistvánbaksa települések védelmére nem épült, míg Bőcs község védelmére csak részlegesen épült ki a körtöltés, ezért ezen települések mély fekvésű szélterületeit a levonuló árhullám veszélyeztetheti" - mondta Csont Csaba.