Mellszobrot kaphat Ronald Reagan

2005.06.13. 14:23

Mellszobrot kaphat Ronald Reagan néhai amerikai elnök a Városligetben. Demszky Gábor főpolgármester támogatja a szoborállítást, mert 1983-ban Reagan levele mentette meg őt attól, hogy a rendszerellenes fellépése miatt bebörtönözzék.

A Főpolgármesteri kabinet hétfőn támogatta, hogy a Fővárosi Közgyűlés hó végi ülésén döntsön az MDF frakciójának javaslatáról, hogy állítsanak mellszobrot Ronald Reagan néhai amerikai elnöknek a Városligetben.

A városvezetés az önkormányzat MDF-frakciójának javaslata alapján tárgyalt a kezdeményezésről. Az indítványhoz csatlakozott Zwack Péter volt amerikai nagykövet, aki 1,5 millió forintot ajánlott fel e célra. A városligeti Washington szobor környezetében felállítandó Reagan emlékművet hasonló összeggel finanszírozná a Fővárosi Önkormányzat.

A kabinetülésen Demszky Gábor személyes indokai alapján támogatta azt, hogy emléket állítsanak Reagan elnöknek. A főpolgármester elmondta, hogy 1983-ban Ronald Reagan levele mentette meg őt attól, hogy a fennálló rendszer elleni fellépése miatt bebörtönözzék. Az amerikai elnök ugyanis levélben igazságos és jogszerű ítéletet sürgetett Demszky Gábor perében.