Kedd délig tizenöten adták be pályázatukat a Magyar Rádió elnöki posztjára. A pályázatokat szerdán bontja fel a kuratóriumi elnökség. A rádió jelenlegi elnökének, Kondor Katalinnak a mandátuma július végén jár le. A kuratórium május elején már próbált új elnököt választani, sikertelenül.

Tizenöten adták be pályázatukat a kedd déli határidőig a Magyar Rádió elnöki posztjára - közölte Gellért Kis Gábor, a rádiót felügyelő közalapítvány elnöke. A tisztségre májusban írták ki újabb pályázatot, mivel a kuratórium korábban nem tudta megválasztani Kondor Katalin utódját. A rádió jelenlegi elnökének mandátuma július végén jár le. Az elnöki megbízatás négy évre szól, az új vezető augusztus 1-jétől láthatja el a feladatot.

A kuratórium parlament által megválasztott nyolctagú elnöksége szerdán bontja fel a pályázatokat, azután derül ki, hogy hány beadvány felel meg a kiírás formai követelményeinek - mondta Gellért Kis Gábor. Hozzátette: akkor tudható meg az is, ki járult hozzá a neve nyilvánosságra hozatalához. Az elnökség még aznap vagy csütörtökön dönt arról, kiket kíván meghallgatni.

Az elnökség május elején hét támogató szavazattal, egy tartózkodás mellett Such György, a Magyar Televízió volt alelnökének megválasztását javasolta a civil szervezetek küldötteivel kiegészült kuratóriumnak. A jelölt a második körben azonban nem kapta meg a szükséges kétharmados szavazattöbbséget, 14-13 arányban támogatták kinevezését. A kuratórium által az első pályázat során meghallgatott öt jelölt közül Such György volt az egyetlen, aki az újonnan kiírt pályázatra nem vette meg a pályázati csomagot - közölte Gellért Kis.