Az Oktatási Minisztérium összesítése szerint mintegy 250 millió forintba került az érettségibotrány. Ebből a hirtelen újranyomtatott tételek őrzése és szállítása volt a legdrágább, 124 millió forint.

Az [origo] megkeresésére az Oktatási Minisztérium összeszámolta, hogy mennyibe került az idei érettségibotrány. E szerint 249,5 millió forint plusz kiadást jelentett, hogy hirtelen új tételsort kellett összeállítani, kinyomtatni és szigorú rendőri kíséret mellett az iskolákhoz szállítani.

A nyomdaköltség 17 millió forint volt. Őrzés, szállítás, szervezés címén 124,2 millió forintot kellett fizetni, az őrzést a Belügyminisztérium munkatársai végezték. Az új tételsorok összeállítása, a fordítás, a gépkocsik használata és a túlórák 45,8 millió forintba kerültek. Az iskolák többletkiadása 62,5 millió forintra rúgott.

Az érettségibotrány május 9-én pattant ki. Kiderült ugyanis, hogy a hétfői magyarérettségi előtti éjszaka a neten már elérhetőek voltak egy ideig a tételek magyarból és matekból is. Később a történelem vizsga kérdései is kiszivárogtak. Emiatt kellett hirtelen kicserélni a történelemérettségi kérdéseit, és több, még hátralévő tárgyból is új tételsort kellett nyomtatni, a matekot pedig újraíratták.