Szerdai ülésén a kormány gabonapiaci intézkedések tervét fogadta el, amelynek célja az intervenciós raktárkapacitás kiterjesztése és a meglévő kapacitások kímélése - jelentette be sajtótájékoztatón László Boglár kormányszóvivő. A kormány szükségesnek látja a közraktározás támogatását is - tette hozzá.

A kabinet egymillió tonna kukorica közraktárban való elhelyezésére lát lehetőséget, amelyet 750 millió forint keretösszegű, 50 százalékos kamatkedvezménnyel bíró hitellehetőséggel kíván támogatni. A kabinet megítélése szerint enyhíteni kell az intervenciós raktárakkal szembeni követelményeket, és az ideiglenes tárolásra alkalmas szükségtárolókat is igénybe kell venni. Szerinte csak elvi kockázata áll fenn ezzel az áruminőség romlásának, mivel csak átmeneti tárolásról lenne szó.

Az intervenciós készletek áttárolása érdekében külföldre szállításról folytat tárgyalásokat a kormány, az Európai Bizottságnál pedig kezdeményezik a végső beszállításra meghatározott július 31-i határidő kitolását legalább egy hónappal.

László Boglár azt mondta, hogy az EU Bizottságánál kezdeményezik a harmadik tagországban történő értékesítés határidejének meghosszabbítását és a mennyiség növelését is. A kérés az, hogy a készlet erejéig szóló szállítási lehetőséghez juthasson Magyarország. Ezenkívül a kabinet kezdeményezi exporttender megnyitását is a kukorica intervenciós készleteire.

A szóvivő beszámolt arról, hogy a gazdasági és a honvédelmi tárca felméri kihasználatlan raktárkapacitását, és azt felajánlja majd gabona tárolására.