Legalább százharminc sírt rongáltak meg a Kozma utcai zsidótemetőben, a sírköveket felborították, illetve összetörték. A rendőrség nem zárja ki a rongálás rasszista indíttatását. Szemtanúkat nem találtak, de a rendőrségi helyszínelők rengeteg nyomot találtak.

A Kozma utcai temetőt vasárnap zárták be ünnep miatt, és csak szerdán reggel nyitották ki újra, ekkor vették észre, hogy megrongáltak 130 sírt. A főbejárattól távolabb eső részeket dúlták fel, néhány sírt szinte teljesen szétromboltak, a sírköveket kidöntötték helyükről, több darabra törték a máványlapokat. Más sírokban viszonylag kisebb kár esett, volt, ahol "csak" a sírfeliratot döntötték le. A temető sok pontján pusztítottak a vandálok, egy-egy helyen legfeljebb négy-öt sírt törtek össze, és egyiket sem firkálták össze - az [origo] helyszínen járt tudósítójának tapasztalatai szerint.

A temetőben este fél kilenckor fejeződött be a helyszínelés. Tóth Gábor alezredes a Magyar Televízió Este című műsorában elmondta, hogy több mint félszáz nyomot találtak, DNS-t, ujjlenyomatot és egyéb bizonyítékot. Hozzátette: ezeken kívül láb- és cipőnyomokat kerestek. A rendőrség a temető nagysága, valamint a rongálás mértéke alapján feltételezi, hogy több személy, esetleg egy csoport dúlta fel a sírokat.

Szemtanúkat nem találtak, de csütörtökön a környékbelieknél fognak érdeklődni, hogy nem láttak-e valamit. "A bűncselekmény jogi minősítése rongálás és kegyeletsértés, de van egy másik vonzata, ez egy emberi méltóság elleni cselekmény" - mondta az alezredes. A jogszabály szerint mindkét bűncselekmény esetében három évig terjedő szabadságvesztés fenyegetheti a tetteseket. A rendőrség nem zárja ki, hogy a rongálásnak rasszista motivációja van.

Mádl Ferenc államfő és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is elítélte az esetet. A köztársasági elnök azt írta közleményében: aki képes bemocskolni az elhunytak emlékét, az nem tiszteli az élő embert sem, nem tisztel semmilyen értéket. Különösen fájdalmas és megdöbbentő mindez azok után, hogy az ország méltó módon hajtott fejet az áldozatokra emlékezve a holokauszt hatvanadik évfordulóján.

A miniszterelnök megdöbbenését fejezte ki Zoltai Gusztávnak, a Mazsihisz ügyvezető igazgatójának a Kozma utcai temetőben elkövetett sírrongálások miatt- közölte László Boglár kormányszóvivő.

Több politikus is a temetőbe ment a rombolás helyére, Lamperth Mónika belügyminiszter és Bozóki András kulturális miniszter szerdán délután együtt érkezett a Kozma utcai temetőbe. Lamperth azt mondta, az egész kormány nevében elítéli a gyalázatos pusztítást.

A kormány minden segítséget megad a sírok mielőbbi helyreállításához - ígérte meg Bozóki András kulturális miniszter. "Magyar állampolgárként és kulturális miniszterként egyaránt megdöbbenéssel állok azon barbár tett előtt, amit a Kozma utcai zsidó sírok megrongálása jelent. Mélységesen elítélem ezt a kegyeletsértést, amely több mint száz család hozzátartozóinak emlékét sérti" -mondta. Közölte azt is: azzal, hogy ő és a belügyminiszter is a helyszínre látogatott, ki akarták fejezni, "egész kormány elítéli ezt a barbár tettet".

Orbán Viktor volt miniszterelnök, a Fidesz elnöke is elítélte az esetet. "Az emberi méltóság ilyen mértékű lábbal tiprása, megsértése tizenöt éves demokráciánkban példátlan" - mondta Orbán az MTI-nek. "Akármilyen politikai viták voltak az elmúlt tizenöt évben, az emberi méltóság védelme mindenek felett állt, (...) jó volna, hogyha ez nem változna meg" - tette hozzá.

Demszky Gábor főpolgármester a helyszínen járt és egymillió forintot ajánlott fel annak, aki információkkal szolgál a zsidó temetőben történt vandál sírrongálásról.

Donáth László szocialista politikus szerint "azért a legalantasabb, vagy leggyalázatosabb gaztettek közé tartozik a sírgyalázás, mert teljesen nyilvánvaló teszi, hogy az, aki ilyet tesz, az az élőkkel nem tud mit kezdeni".

Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő azt mondta, "mindannyiunknak, az egész magyar közéletnek végig kell gondolnia, hogy kinek, mekkora felelőssége van abban, hogy ez előfordulhat Magyarországon".

Herényi Károly, az MDF országgyűlési frakcióvezetője szerint megdöbbentő, hogy időről-időre, nemcsak Magyarországon, hanem Európa számos pontján zsidó temetőket rongálnak meg. Az ellenzéki politikus szerdán az MTI-nek azt mondta, hogy emögött valószínűleg nem tudatos antiszemitizmus áll, hanem primitívség, műveletlenség, az ismeretek teljes hiánya.