Kétezerhat vasoszlopból álló éket formáz az az emlékmű, amelyet az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójára, 2006-ban állítanak fel Budapesten, a volt Felvonulási téren; a tervpályázat díjazottjainak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök adta át az okleveleket hétfőn a Műcsarnokban.

A kormányfő a forradalomról szólva a közös nemzeti akarat jelentőségéről beszélt, reményét fejezve ki, hogy a fiatal alkotók tervezte emlékmű által az új generáció is közelebb kerülhet 1956-hoz, az alkotás e tekintetben nem csak a múltról, hanem a jövőről is szólhat.

Gyurcsány Ferenc szerint talán azért lett ez a pályamunka a díjnyertes, mert "belefér a sokféleség és az azonosság együttes értelmezése", nem kényszerít senkit arra, hogy feladja "a saját maga ötvenhatját". Mint hozzátette, félt attól, hogy "hatni fog a magyar átok" és már a zsűrizés időszaka hangos lesz a vitáktól, de nem így történt: "1956 e tekintetben nem lett vita tárgya".

A kormány tavaly augusztusban döntött arról, hogy az 50. évfordulóra készüljön emlékmű. A Miniszterelnöki Hivatal februárban hirdetett tervpályázatot az alkotás létrehozására, ez volt Magyarországon az első művészeti jellegű nemzetközi közbeszerzési tervpályázat - olvasható a Miniszterelnöki Kabinetiroda összegzésében.

Zsigmond Attila, a bírálóbizottság elnöke, a Budapest Galéria igazgatója a hétfői eseményen elmondta, a pályázat anyagát 189-en kérték ki, közülük 78-an nyújtottak be pályamunkát. A zsűrinek tíz pályázatot ki kellett zárnia, nagy részüket a titkosság megsértése, egyet-egyet a makett hiánya, illetve késés miatt - tette hozzá.

A testület elnöke kiemelte, hogy a szobrászokból, építészekből, művészettörténészekből és történészekből álló zsűri nagy érdeklődést tanúsított a különös megoldások iránt: volt pályázó, aki párafelhőszerű alkotást képzelt el, míg egy másik tükörből készült karcsú obeliszket.

A zsűri végül Emődi-Kiss Tamás, Papp Tamás és György Katalin tervét támogatta, amely ötmillió forintos jutalomban részesült. Döntött továbbá két-két elképzelés három-három millió, kettő terv két-két millió és ugyancsak két pályamunka másfél-másfél millió forintos kiemelt összegű megvételéről.

Zsigmond Attila elmondta, hogy az emlékmű megvalósításának összköltsége 700 millió forint. A munkálatok a helyszínen várhatóan jövő tavasszal kezdődnek meg - tette hozzá. A bírálóbizottság elnöke a legfőbb nehézségnek az engedélyek megszerzését nevezte.

Az egykori Sztálin-szobor helyére tervezett központi emlékművet a tervek szerint 2006. október 23-án avatják fel. Az alkotás 32 méteres területet foglal el, a legmagasabb pontján 8 méteres lesz. Ékszerű, háromszög alakú tömböt alkot, egyre sűrűsödő oszlopai rusztikusan rozsdás, illetve rozsdamentes vasból készülnek.

A pályamunkák bemutatásán jelen volt Boross Péter volt miniszterelnök, Demszky Gábor főpolgármester, valamint Kosáry Domokos történész, akadémikus, az 1956-os emlékévet előkészítő bizottság elnöke is.