Zsarolással gyanúsítanak egy ötfős bandát, köztük két rendőrt is. Két rendőr és három civil ugyanis úgy csikart ki pénzt egy autóstól, hogy színlelt akciót hajtottak végre. Azt a látszatot keltették a banda civil tagjai a sértett előtt, hogy fegyveres rablást követtek el. A sértett autóján vitették el magukat a kitalált bűncselekmény helyszínéről, eközben rablásra utaló tárgyakat dobtak a járműbe, a gyanút a sértettre terelve. A két rendőr a színlelt akció keretében elfogta őket, a sértettől pedig pénzt követeltek.

Két rendőrt és három civilt fogtak el kedden a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal munkatársai hivatalos személy által elkövetett zsarolás gyanújával - közölte a Legfőbb Ügyészség szóvivője. A tavaly október 8-án történt bűncselekmény gyanúsítottjainak elfogását az Országos Rendőr-főkapitányság több bevetési egysége segítségével végezték több budapesti és Pest megyei helyszínen kedden, a reggeli órákban - mondta Borbély Zoltán.

Hozzátette: a gyanú szerint a rendőrök - egy főtörzszászlós és egy törzsőrmester - színlelt akciót hajtottak végre a három civil férfival közösen, annak érdekében, hogy az ügy sértettjétől pénzt szerezzenek. A sajtóközlemény szerint az ügy civil gyanúsítottjai azt a hamis látszatot keltették a sértett előtt, hogy fegyveres rablást követtek el és a sértett autóján vitették el magukat a kitalált bűncselekmény helyszínéről. A gépkocsiba a rablásra utaló tárgyakat, pisztolyt és aranyrúdnak tűnő tárgyakat dobtak be, a gyanút a sértettre is terelve.

A gyanúsítottak a két rendőrrel előre megbeszélték a színlelt akciót, "elfogatták" magukat a rendőrökkel, a sértettet pedig megzsarolták azzal, hogy őt - mint a képzeletbeli rablás bűnsegédjét - és magukat csak 5-5 millió forint ellenében engedik el. A színlelt intézkedést folytató rendőrök az egyik civilt a helyszínen tartották bilincsben, a sértettet és a másik "elkövetőt" pedig elengedték, hogy megszerezzék a pénzt.

A sértett két bankszámláról összesen 2,5 millió forintot, illetve a használt terepjáróját adta át. Az akció hitelét nyomatékosítva a megbilincselt másik civil később jelentkezett, hogy kiszabadult a látszatfogságból. A nyomozás során adatok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a civil gyanúsítottak közül ketten korábban is zsarolást követhettek el. Emiatt a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal várja az esetleges sértettek jelentkezését, a bejelentéseket a hivatal bizalmasan kezeli - közölték az MTI-vel.