Vannak szülők, akik abban a pillanatban, hogy gyermeket várnak, pánikszerűen elajándékozzák addigi házikedvencüket - nehogy a gyerek valamilyen fertőzést kapjon a macskától. Pedig úgy tartják, egy ember személyiségfejlődése szempontjából fontos, hogy állatokkal érintkezzék, természetesen megfelelő higiénia mellett.

Forrás: [origo]

Szőrszálhasogatás?
Sokan félnek attól, hogy a gyermek, ha macskát kap, allergiás lesz az állat szőrére. Pedig nem a macskaszőrtől lesz allergiás, hanem az eleve meglévő hajlamot aktiválhatja a cicaszőr. Szőke, kék szemű, fehér bőrű gyermekek igen hajlamosak lehetnek allergiára.

Sok esetben a macskaszőr-allergia is szerepel egy-egy vizsgálati listán, holott gyakran csakis a pollenszezonban produkál tüneteket a gyermek. Sőt, télen a lakásban naphosszat hurcolássza a cicát, és még csak nem is tüsszög tőle! Abból a félelemből adódóan, hogy a gyermek allergiás lehet, nem kell megfosztani a macskatartás örömeitől.

A döntés előtt el lehet vinni egy olyan ismerőshöz, ahol cicát tartanak; s ha bizonyos idő eltelte után, ismételt alkalmak mellett sem tüsszög a gyermek, akkor ezen nem múlhat a dolog!

Az állatorvos véleménye
"Számos fertőző betegsége lehet egy cicának, csakúgy, mint az embereknek. Ha a kérdés arra irányul, hogy a macskák sok fertőzést adhatnak-e át az embernek, akkor a válasz: nem". "Ezeket a kórokozókat ismerjük, és védekezni tudunk ellenük. A lakásban tartott állatok természetesen bizonyos mértékben védettebbek, mint kijáró társaik, de a megfelelő egészségvédelmi programot náluk is be kell tartani. Hiszen a rájuk veszélyes kórokozókat például a szennyezett cipőtalpon keresztül a gazdája is beviheti a lakásba.

A környezetünkben lévő kedvenceinket érdemes évente legalább egyszer elvinni állatorvoshoz, aki a megfelelő védőoltások és egyéb megelőző kezelések előtt alaposan átvizsgálja az állatunkat. Az ilyen rendszeres felügyelet mellett tartott állat nem jelent veszélyt a gyermekünkre" - tájékoztatott az állatorvos. 

A gyermekorvos tapasztalatai
"Egyik leggyakoribb, emberre is veszélyes betegség a bőr gombás fertőzése. Legenyhébb formája a piheszőrös bőrfelületen látható kerek, gyűrűszerű, kissé vöröses viszkető foltok formájában mutatkozik - főleg a gyerekek nyakán, mivel a kismacskákat előszeretettel babusgatják oly módon, hogy a nyakukhoz, arcukhoz emelik" - közölte Dr. Essek Ferenc gyermekorvos.

"A másik gyakori betegséget a macska bélrendszerében élősködő férgek okozzák. Az ember fertőződése a férgek petéivel történik, amelyek a macska ürülékével kerülnek a szabadba - főleg a gyerekek homokozójába. A homokos, szennyezett kézzel lehet a szájon keresztül megfertőződni. Az úgynevezett "macskakarmolás-betegséget" pedig egy baktérium okozza, amely a cicák mintegy 20 százalékában van jelen. A macskák által okozott betegségeket azonban megfelelő gondozással, a higiénés szabályok betartásával nagy százalékban meg lehet előzni!" - helyeselt a gyermekorvos.

Toxoplazma-fertőzés
Terhes nőkkel és az újszülöttekkel kapcsolatban a legfontosabb probléma a
toxoplasma-fertőzés lehetősége. A kismamáknál még a terhesség elején célszerű ilyen vizsgálatot kérni, hogy megállapíthassák, van-e az anyának megfelelő védettsége az élősködővel szemben, esetleg nem fertőzött-e.

Ezt a betegséget azonban nemcsak macskától lehet elkapni, hanem nyers hús és mosatlan zöldségek, gyümölcsök is veszélyesek lehetnek! A fertőzés szájon keresztül történhet, ép immunrendszerű egyénben sokszor tünetmentesen. A felnőtt lakosság nagyobbik része átesett már ilyen betegségen, anélkül, hogy tudna róla. Ha cica van a lakásban, akkor fokozottan ügyeljünk a rendszeres alomcserére!

Egy ágyban a macskával
"Ha olyan családba születik baba, ahol már van macska, különösebb megelőző lépéseket nem kell tenni" - mondta dr. Essek Ferenc gyermekorvos. "Ha a cicát megfelelően tartják, "ésszel" szeretik, semmilyen következménnyel nem kell számolni.

Célszerű a babát és a macskát elkülönítve tartani: ha lehet, ne a gyerek szobájában tartózkodjék a cica. Vannak olyan hiedelmek, hogy a macska ráfekszik a csecsemő mellkasára, szívleállást okozhat. Tény, hogy a macskák szeretik a kényelmes helyeket, a puha ágyat. Megfelelő odafigyeléssel az ilyen eseteket meg lehet előzni, de még egyszer sem találkoztam macska által okozott szívleállással."

Forrás: [origo]

Tehát: macska és/vagy gyerek?
A macska szeretetreméltó kis szőrpamacs, de nem játékszer! Ha a gyermek idejében megtanulja, hogy felelősséggel tartozik az általa választott állatért - persze felnőtt segítségével -, az segítheti a mentális fejlődését, kiegyensúlyozottabbá teheti őt.

Hosszútávon a cica és a gazdi érdeke is az ivartalanítás. Ezáltal megszűnik a kandúrok bűzös jelölése, a macskák közötti harc, az ebből adódó balesetek száma, valamint a fertőző betegségek terjedése is lelassul. A szülők ismerik legjobban a gyermeküket, nekik kell eldönteniük, hogy a meglátott kiscica utáni vágyakozás nem csak átmeneti fellángolás-e.

Az ő feladatuk az összeszoktatás, valamint a helyes bánásmód megtanítása. Az a gyermek, aki megszokja egy kis négylábú gondozását, felnőttként is többnyire felelősségtudóbb, állatszeretőbb lesz!