A szerb csendőrség szétverte péntek délután a piaci árusok útblokádját a Tompa és Kelebia közötti határátkelőnél, így délután négy körül újra megindulhatott a forgalom. Az árusok az ellen tiltakoztak, hogy a hatóságok kötelezővé akarják tenni számukra az adómemóriás pénztárgépek használatát, hogy így legalizálják a piaci árusítást.

A szerb csendőrség szétverte péntek délután a piaci árusok útblokádját a Tompa és Kelebia közötti határátkelőnél, az MTI értesülései szerint máris megindult a személygépkocsik forgalma. Helyszíni beszámolók szerint pénteken délután közel 150 csendőr - a rendőrség különlegesen kiképezett osztagának tagjai - nekirontott a kelebiai határátkelőt eltorlaszoló mintegy kétszáz tüntetőknek, és áttörte a kordont. A tüntetők azonban egyelőre nem távoztak a helyszínről, közvetlenül a határátkelőhöz vezető főút két oldalán várakoznak. A rendőrség előállított néhány tiltakozót, egy sérültről számolt be a belgrádi média.

A kelebiai átkelőn közölték a távirati irodával, hogy délutántól ismét "zökkenőmentes" a személygépkocsik forgalma, de tehergépkocsik egyelőre nem érkeztek, vélhetően azért, mert a magyar oldalon Röszke felé irányították a kamionokat.

A piaci árusok  szerda este zárták le Szabadkánál a Kelebia felé vezető utat, leállt emiatt a teherforgalom, de személygépkocsik a környékbeli erdőkön át vezető utakon tudtak közlekedni. Csütörtök este már a személygépkocsik forgalmát is leállították, amiben a kamionosok is segítségükre voltak, a tüntetők pedig közvetlenül a határátkelőhöz vonultak.

A piaci árusok az ellen tiltakoztak, hogy a hatóságok kötelezővé akarják tenni számukra az adómemóriás pénztárgépek használatát, hogy így legalizálják a piaci árusítást. A tiltakozók azzal fenyegetőznek, hogy addig nem oldják fel az útzárlatot, amíg személyesen nem keresi fel őket Mladjan Dinkic pénzügyminiszter, vagy Bojan Dimitrijevic, a kereskedelmi tárca vezetője.

Újonnan már azzal is fenyegetőznek, hogy a horgosi határátkelőt is lezárják, amennyiben a kormány nem tesz eleget követelésüknek. Ugyanakkor Miroljub Labus szerbiai miniszterelnök-helyettes a politikus leszögezte, hogy nem képezheti vita tárgyát a pénztárgépek bevezetése a piaci árusok számára.

Kelebiánál teljes káosz uralkodott, a piaci árusok útlezárása roppant mértékben megnehezítette a kelebiaiak életét is. Tömegközlekedéssel nem lehet eljutni Szabadkára, akadozik az élelmiszer-ellátás. Csütörtökön az önkormányzatnak kellett megszerveznie azt, hogy az érettségizők eljussanak időben a záróvizsgákra a szabadkai tanintézetekbe.