Minden állás azonnal betelik, amint kiderül, hogy hepatitis C fertőzésem van - panaszolta a Népszabadságnak egy 51 éves asszony, aki valószínűleg egy kórházi kezelés során fertőződött meg. A jogvédők azt tanácsolják, hogy titkolja el a betegségét, a munkáltatónak senki nem köteles ugyanis elmondani, hogy miért százalékolták le.

Több mint két évvel ezelőtt kezdődött egy asszonynak a kálváriája, akinél egy kórházi kezelést követően mutattak ki hepatitis C fertőzést. 2003-ban nőgyógyászati műtéten esett át Szegeden, néhány héttel ezt követően azonban súlyos állapotban került újra kórházba. Mint kiderült, hepatitis C vírussal fertőződött meg. Az orvosok azzal vádolták, hogy ő tehet a fertőzéséről, arra gyanakodtak, hogy szexuális úton fertőződött meg.

Leszázalékolását követően sehol nem alkalmazzák, már szinte bármit elvállalna, de amint megtudják, hogy milyen betegsége van, mindenhol azt mondják, hogy az állás betelt - panaszolta a Népszabadságnak. Az 51 éves asszony úgy tudja, hogy sok más hepatitises is ugyanezzel a problémával küzd. Az egyik fia is hazudni volt kénytelen egy új munkahelyen, ahol azt kérdezték tőle, hogy van-e a családban fertőző beteg.

A törvény kizárólag az egészségügyi dolgozóknál enged korlátozást, ott is csak bizonyos munkakörökbe nem engedik a fertőzötteket - mondta a Népszabadságnak Nagy Ervin, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének orvos vezetője. A jogvédők szerint a nőnek nem kellett volna megmondania, hogy beteg, a leszázalékolás oka személyes adat, senki nem köteles elmondani és a munkáltatók sem tudakolhatják az okát.