1500 nő próbálja ki az abortusztablettát

2005.06.30. 7:35

Már tart a bevezetésre váró abortusztabletta tesztelése a szegedi klinkán, 1500 önként jelentkező nő veti alá magát a próbáknak - írja a Blikk. A terhesség első 8 hetében vetélést okozó tablettát több európai országban használják, bevezetését a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium támogatja.

Már tesztelik az abortusztablettát a szegedi klinikán. A terhesség első 8 hetében vetélést okozó tablettát 1500 nő vette be, hogy az orvosok megfigyelhessék a hatását - írja a Blikk. Magyarországon már korábban is végeztek vizsgálatokat a tablettával kapcsolatban, de eddig nem engedélyezték a használatát. Idén azonban úgy döntött a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium, hogy támogatja a tabletta bevezetését.

Az abortusztabletta nem azonos az úgynevezett "esemény utáni" tablettával, ami a feltételezett fogamzás után csak 72 óráig lehet hatásos. Az abortusztabletta - egy másik tabletta beszedésével együtt - a terhesség első 7-8 hetében okoz vetélést. A tabletta szedése vérzést és hányingert okoz, az esetek néhány százalékában olyan súlyos vérzést, ami orvosi segítséget igényel. Valamint nagyon ritkán az is előfordulhat, hogy az abortuszhoz mégis orvosi beavatkozás szükséges.

A módszert Franciaországban már több mint egy évtizede alkalmazzák, az Egyesült Államok bizonyos államaiban 2000-ben engedélyezték a használatát. Az abortuszellenes aktivisták egyik fő érve a tabletta ellen, hogy a viszonylag kevés kellemetlenséggel járó terhességmegszakítás lehetősége miatt növekedni fog az abortuszok száma. Az eddigi tapasztalatok ugyanakkor ezt nem igazolták, mert azokban az országokban, ahol már bevezették a tablettát, nem emelkedett az abortuszok száma.