Nyomtalanul eltűnt a kecskeméti maffiaper egyik védett tanúja, aki korábban vádalkut kötött a hatóságokkal. A szerb-montenegrói állampolgárságú férfi korábban részletes, az elsőrendű vádlottra terhelő vallomást tett.

Eltűnt a szerb-montenegrói állampolgárságú védett tanú, aki korábban vádalkut kötött a hatóságokkal, ezért elmarad tervezett szembesítése a per egy másik védett tanújával - közölte Fodor Endre, tanácsvezető bíró, a Kecskeméten folyó maffiaper csütörtöki tárgyalási napjának kezdetén. Fodor Endre elmondta, hogy a korábban kihallgatott szerb-montenegrói állampolgárságú tanú és a negyedik védett tanú szembesítése elmarad, mert Slobodan S. eltűnt.

"A rendőrök által megbeszélt időpontban nem jelent meg a tanú, akit Kecskemétre kellett volna szállítani" - mondta a bíró. A védett tanú által megadott lakcímen nem találták a férfit, mobiltelefonja ki van kapcsolva. A szerb férfi, aki korábban a per elsőrendű és másodrendű vádlottja mellett dolgozott testőrként, a bíróság előtt részletes, az elsőrendű vádlottra terhelő vallomást tett.

A kecskeméti maffiaperben R. Lászlót és tíz társát emberölés előkészületével, fegyvercsempészettel és lőfegyverrel történt visszaéléssel vádolják. A vádirat szerint R. László (akit az országos média Radnai Lászlóval azonosított, aki az Energol-ügyben is vádlottként szerepel) irányításával hierarchikusan felépített bűnszervezet jött létre a 90-es években. A jól szervezett csoport irányítókból, közvetítőkből és végrehajtókból állt, anyagi forrásait pedig részben illegális eszközökkel teremtette elő. Tavaly áprilisban úgy döntöttek, hogy átveszik egy másik csoport érdekeltségeit, és likvidálják a riválisokat. A végrehajtás érdekében feltérképezték a célszemélyt, bérgyilkosokkal vették fel a kapcsolatot, és Szerbiából, mintegy másfél millió forintért, több alkalommal is nagy mennyiségű lőfegyvert, lőszert szereztek be. Céljuk az volt, hogy a területszerzés során akár erőszakos cselekményekkel is megtörjenek minden lehetséges ellenállást.    

Az első letartóztatásra egy Kecskemét melletti benzinkútnál került sor 2004. augusztus 4-én, amikor a nyomozók három személyt vettek őrizetbe, és négy pisztolyt, két géppisztolyt, hangtompítót és lőszereket foglaltak le, melyeket Szerbiából csempésztek be az országba. Fél év alatt sikerült a nyomozóknak a hálózatot felderíteni és többeket letartóztatni.