Pénteken mindenütt lezárulnak a középszintű szóbeli érettségi vizsgák, és ezzel befejeződik az idei érettségi. A felsőoktatási felvételi pontokról július 26-án döntenek.

Pénteken fejeződnek be az idei érettségi vizsgák. Az oktatási tárca korábbi tájékoztatása szerint az idén összesen 116 250 diák jelentkezett érettségi vizsgákra. A legtöbben - 85 ezren - magyar nyelv és irodalomból vizsgáznak. Második helyen a matematika áll. A diákok a középszintű szóbeliket a saját iskolájukban működő vizsgabizottságok előtt tették le. Az emelt szintű vizsgákat június 8-14. között szervezték. Az új rendszerben emelt szinten 16 758 diák adott számot tudásáról, a legtöbben történelemből vizsgáztak. Az emelt szintű írásbeli vizsgákkal kapcsolatban minden tizedik diák tett észrevételt.

A vizsga minősítése pontszámmal történik, tehát külön szóbeli osztályzat az új vizsgarendszerben nincs. A vizsga minősítése úgy alakul ki, hogy az írásbelin és a szóbelin elért pontszámokat összeadják, és ezt az elérhető összpontszám százalékában fejezik ki. A százalékérték alapján osztályzatot is meghatároznak, de a felsőoktatási felvételi pontok kiszámításához a százalékos eredményt használják. A diákokkal az eredményeket a középszintű érettségi vizsgák befejezése után közlik hivatalosan.

A felsőoktatási felvételi pontszámokról a július 26-i "ponthúzó értekezleten" döntenek a rektorok és a tárca képviselői. Az idén érettségizők és szüleik közül többen attól tartanak, hogy az új érettségi pontszámítási módszer miatt több szakon az előre meghirdetett helyek megtelnek a korábban érettségizőkkel. Példaként a Semmelweis Egyetem általános orvos szakát és az ELTE pszichológia szakát említik többek között, arra számítva, hogy ezekre csak igen magas, 130 feletti pontszámmal lehet majd bekerülni.

A pontszámítás miatt a Tüskevár Szülői Egyesület korábban az Alkotmánybírósághoz fordult. Beadványuk szerint a pontszám a most érettségizőknél 28-30 között mozoghat egy ötös érettséginél, míg a korábban maturálók egy ötös osztályzatra automatikusan 30 pontot kapnak. Ha egy régebben érettségiző diák most emelt szintű érettségire is jelentkezik, és azt 33 százalékosra teljesíti, akkor kérheti az ezért járó plusz hét pontot, így összesen akár 127 pontot is elérhet, míg az idén érettségizőknél ehhez kilencvenszázalékos emelt szintű érettségi kell. A Városmajori Gimnázium egyik osztályának szülői közössége 1500 tiltakozó aláírást adott át a tárcának.

A kormány áprilisban módosította a felsőoktatási felvételiről szóló rendeletét, melynek értelmében az oktatási miniszternek lehetősége nyílik arra, hogy bővítse az egyes szakok keretszámait az idén érettségizettek javára, amennyiben hátrányosan érintené őket a felvételi pontok számítása a korábban érettségizőkkel szemben. A szakminiszter akkor azt mondta: a pontszámítási módszert már nem lehet megváltoztatni, hiszen azzal jogbizonytalanság állna elő.