Kádár sírjától vitték el a rendőrök

2005.07.02. 11:43

Előállította a rendőrség Vajnai Attilát, a Munkáspárt volt alelnökét. Vajnai egy tiltott önkényuralmi jelképpel ellátott koszorút akart Kádár János sírjára helyezni, de ebben a rendőrség megakadályozta. A VIII. kerületi rendőrkapitányság előtt negyven kommunista követeli Vajnai szabadon engedését.

Vajnai Attilát szombaton előállította a rendőrség tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt. Vajnai a Fiumei úti temetőben bukott le, amikor egy ötágú vörös csillaggal ellátott koszorút próbált Kádár János sírjára helyezni. Franatolo János, a Munkáspárt Baranya megyei elnöke azt mondta az MTI-nek, hogy Vajnai nem volt hajlandó átadni a rendőröknek a tiltott koszorút. Ezért Frantolo állítása szerint a tárgyat kicsavarták Vajnai kezéből, megbilincselték és a VIII. kerületi rendőrkapitányságra szállították.

A kapitányság előtt mintegy negyven ember gyűlt össze Vajnai szabadon engedését követelni. A rendőrség időközben közölte, hogy Vajnai szabadlábon védekezhet. A rendőrségen megerősítették Vajnai előállítását, aki ellen eljárás indul tiltott önkényuralmi jelkép használatáért. A rendőrség szerint Vajnai ruháján is viselt vörös csillagot.

Vajnai Attilát néhány héttel ezelőtt zárták ki a Munkáspártból, korábban évekig a párt alelnöke volt. Mivel Vajnai szerint jogszerűtlenül zárták ki, ezért ügye bíróság előtt van.

KAPCSOLÓDÓ CIKK