MSZP: A Fidesz szerveztette a Kóka-vita bojkottját

2005.07.02. 17:50

Török Zsolt szocialista országgyűlési képviselő bizonyítottnak látja, hogy a legnagyobb ellenzéki párt szervezte meg a gazdasági miniszter által meghirdetett vita megakadályozását. A Fidesz azonnal cáfolta a Török Zsolt állítását.

Bár a Fidesz cáfolta, fotókkal és egy kereskedelmi televízió tudósításával bizonyítható, hogy az ellenzéki párt szerveztette meg azt a provokációt, amely a Kóka János által meghirdetett gazdaságról szóló vitát meghiúsította - jelentette ki az MSZP képviselője szombati sajtótájékoztatóján.

Az MSZP-képviselő úgy fogalmazott: "ahhoz már hozzászoktunk, hogy a polgári konzervatív értékrendet hirdető erők a parlamentben fütyülnek (...) Azt azonban nehéz megszokni, hogy különböző vitákra, ahol a jelzők helyett inkább számokról, adatokról lenne szó, ott is csak provokációval, provokátorokkal tudnak megjelenni a fideszesek" - fogalmazott Török Zsolt szocialista országgyűlési képviselő.

Török Zsolt hangsúlyozta: "a Fidesz ismét megfutamodott, most nem egy nyolcéves kislány és egy családanya elől, mint csütörtökön a Répássy-Szijjártó pitbull duó, hanem most éppen a gazdasági miniszter által meghirdetett szakmai vita elől". A politikus hozzátette: jól szervezett provokátorokkal zavarták meg a higgadt vitának szánt eseményt. Ezt bizonyítja az egyik kereskedelmi televízió tudósítása, ahol jól látszik, hogy egy fiatal hölgy irányítja a rendbontókat.

Török Zsolt kijelentette: "a Fidesz tegnap is hazudott cáfolatával, mert egyértelműen bizonyítható, hogy a provokációt Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke szervezte meg". Szerinte kiderült: a rendbontókat irányító hölgy Király Nóra, aki - az interneten megtalálható életrajzából tudhatóan - Rogán Antal kampányfőnök kampányirodájában dolgozik.

Király Nóra szoros Fidesz-kötődését több fotó is igazolja. Egy fotón például Schmitt Pál Fidesz-alelnök mellett látható egy Fidelitas-rendezvényen, de látható a hölgy Szijjártó Péterrel, Áder János frakcióvezetővel és Gyürk András jelenlegi európai néppárti képviselővel is különböző fotókon.

"Jól látható tehát, hogy Király Nórának valamilyen köze biztosan van a Fideszhez és a Fidelitas-hoz" - mondta Török Zsolt. Ezek a fotók megtalálhatók az interneten a Fidesz és a Fidelitas honlapján - tette hozzá.

Ez a magatartás jellemző a Fideszre és Orbán Viktorra. A Fidesz elnöke másként beszél a gazdaságról saját híveinek, mást mond az Amerikai Kereskedelmi Kamarának. A Fideszhez köthető gazdasági társaságok képviselői nem mernek elmenni a parlamenti vizsgáló bizottságba, gazdaságpolitikusai nem mernek elmenni egy szakmai vitára. "Úgy látszik, a Fidesz politikusai gyávák, (...), a Fidesz gazdaságpolitikusai gyávák ahhoz, hogy Kóka Jánossal vitát folytassanak" - fogalmazott a szocialista politikus.

Király Nóra a távirati irodával közölte, hogy ő magánemberként vett részt az egyébként nyilvános eseményen, így az elhangzott kijelentések nem fedik a valóságot. Hozzátette, nem érti a személyét ért vádakat, hiszen tudomása szerint Magyarországon véleménynyilvánítási szabadság van, és szabadidejében mindenki oda megy, ahova akar, politikai hovatartozástól függetlenül.

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese azt tartotta érdekesnek, hogy Török Zsolt szocialista politikus ennyire jól informált a Fidesz belső ügyeiről. A képviselő egy újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: a demonstrációról inkább azokat kell kérdezni, akik tüntetni akartak.